Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Blockchain - hogyan kerül a könyvtárba?

A blockchain olyan decentralizált tranzakciós technológia, ahol a tranzakciós rekordok csoportokba rendeződnek, titkosítási eljárással egymásba láncolják azokat, érvényesítéssel látják el, s így kerülnek terjesztésre peer-to peer hálózatokon át. A technológiáról mostanában leginkább az erre a technológiára épülő alternatív fizetőeszközök kapcsán hallhatunk. Viszont a megbízhatóan titkosított információ tárolása, megosztása és hozzáférése terén olyan eszköztárat kínál, mely kulturális intézmények számára is izgalmas lehet.
Kiküszöbölhető a közbenső hitelesítési szint, egymás számára ismeretlen partnerek is megbízható tranzakciókat bonyolíthatnak le egyszerűen egymással. Digitálisan aláírt rekordok hosszútávú megőrzése kapcsán merül fel például a használata. De segítségével kínálható komplex kulturális szolgáltatás is a térképes utazásszervezéssel a tartózkodási helyhez kötött információval, belépőjegy-vásárlás funkcióval, közösségi finanszírozási kampánnyal egybekötve.
Az Europeana Tech Day konferencián Raivo Ruusalepp (IT-igazgató, Észt Nemzeti Könyvtár) megállapította: a technológia használata még több szempontból bizonytalan. Az adatblokkok írási sebessége egyenetlen, a tranzakciók sebessége ingadozó, sokan idegenkednek a használatától. Ám jól működő üzleti példákkal meggyőzhetők az ingadozók. A technológia működését érdemes még tesztelni. Fel kell azonban készülnünk arra, hogy a digitális információk nyomkövetéséhez (beleértve az információs műveletek nyomonkövetését), a hitelesítés és az azonosíthatóság kívánalmaihoz kötődő területeken a blockchain fontossá válhat. A hajó nem úszott még el, de fontos, hogy proaktívan használjuk ki lehetőségeit. A múlt heti nemzetközi digitális bölcsészet konferencián link az ELTE-n ezzel kapcsolatban elhangzott még: a hálózatba került információ többé nem tüntethető el, legfeljebb módosítható, de a módosítások története, az információ módosulása visszamenőlegesen is lekövethető. Néhány ponton ezt nehezen lehet összhangba hozni pl. a felejtés jogára épülő jogi szabályozással, ha már a hosszú távú megőrzésről beszélünk.

Régebbi hírforrás(ok): Életünket forradalmasító technológiák - mire ugorhat a könyvtár, ill. mi segítheti munkáját? link Könyvtár és antikönyvtár: az igazság megőrzése a 21. században (IFLA) link Életünket forradalmasító technológiák - mire ugorhat a könyvtár, ill. mi segítheti munkáját? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról