Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Brutál folyóiratcím-megugrás; brutális kérdőjellel

A Könyvtári Trend/Jelentések kiadvány-sorozat 6. száma - Könyvtári állományadatok - nem sok meglepetéssel szolgál. Kivéve a 6. ábrát: Folyóiratcímek, -féleségek száma adatszolgáltatónként. A 2020-as 83-ról 500-ra növekedett 2022-re. Mint olvasható:

"Az egy adatszolgáltatóra jutó folyóiratcímek száma kisebb ingadozást mutat 2015 és 2020 között. 2015-től 2017-ig emelkedés, 2018-ban visszaesés, majd 2019-re újabb növekedés és újabb kisebb csökkenés látható (6. ábra). Az adatszolgáltatás tartalmában is történt változás, a hibrid folyóiratcímek mennyisége csak 2018 után mutatható ki. Az igazán nagy változás (kiugrás) a számokban 2022-ben tapasztalható. Ennek az oka, hogy néhány nagyobb ellátó könyvtár - így például a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár - múlt évben jelezte nagyobb online adatbázisok állományba vételét.
Átlagosan 2015-ben 120-, 2016-ban 121-, 2017-ben 126-, 2018-ban 100-, 2019-ben 134-, 2020-ban 118-, 2021-ben 224-, 2022-ben pedig már 536-féle folyóiratból választhattak a könyvtárhasználók. Ezek nagy része kizárólag digitálisan érhető el. A 2021-es, illetve főként a 2022-es kiugró érték hátterében adatszolgáltatási különbség is áll, mivel voltak olyan könyvtárak, amelyek először ebben az évben szolgáltattak adatot a teljes hálózatukról."

Ha emellett a használati adatokat is odagondoljuk a kép nem ennyire derűs. (Ne feledjük: a Könyvtári Intézet kiadványai csak statisztikai adatokat kínálnak és nem teljesítménymutatókat!) Ugyanis a használat nem növekedett számottevően. Azaz, az egy folyóiratcímre és -féleségre jutó kihasználtság brutálisan csökkent. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról