Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Budapest Időgép - interaktív helyismereti adatbázis, Európában elsőként

A színes-szagos, 3D-s felhajtást mellőzve, kis lépésekkel jutott el oda a Budapest Időgép link , hogy Európában elsőként kezdhetett élesben működni. A Budapest Főváros Levéltára link és az Arcanum Adatbázis Kft. link együttműködésében megvalósuló kezdeményezés "nem egyszerűen történeti adatok lekérdezését teszi lehetővé, hanem a térben és időben történő barangolást kínálja interaktív térképeken keresztül, gyors és egyszerű átlépéssel a különböző időmetszetek között". A tavaly indult Időgép a rajta elérhető forrásokat a közgyűjteményi digitalizálásokat egybefoglaló Hungaricana adatbázisból "szívja", és jelenleg négyféle szolgáltatást nyújt napi nagyjából száz felhasználójának. 1837 és 1937 között négy időmetszetben lehet böngészni a város térképét, és összevetni a mai állapotokkal. Az érdeklődők kutakodhatnak az ingatlanokhoz tartozó forrásokban (tulajdoni lapokban, építészeti tervekben, a helyszínről fennmaradt fényképek között), illetve rendelkezésükre áll az 1944-es légi fotók gyűjteménye és az 1956-os forradalom áldozatainak térinformatikai adatbázisa.
Belátható időn belül bekerülhet az Időgépbe az 1870 és 1926 közötti összes telekkönyvi adat (az 1920-as évektől használják a mainak megfelelő helyrajzi számokat).
A legfrissebb fejlesztés az 1916-os utcajegyzék lesz, mivel az első világháború centenáriuma kapcsán efféle munkákra lehetett mostanában pályázni. A bővítés nyomán a korabeli utcaneveket, házszámokat, építési terveket, tulajdonosokat, lakókat és közjegyzői iratokat a mai helyrajzi számokkal összevetve lehet böngészni. Az egy évszázaddal korábbi állapotok rekonstruálása azonban nem is olyan egyszerű. "Egyrészt nincs 1916-os térkép, ezért a hozzá legközelebbi 1908-asra visszük fel az adatokat, másrészt a városfejlesztés miatti utcanévváltozások, telekösszevonások és -szétszabdalások miatt kaotikusak a helyrajzi számok" - említi Biszak Sándor, az aprómunkát végző Arcanum cégvezetője.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról