Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Butító YouTube? - YouTube-ra, kutatók!

A klímakrízisről szóló YouTube-videók nagyobb része ellentétes a téma tudományosan elfogadott eredményeivel.
Az Aacheni Egyetem kutatója, Joachim Allgaier a 200 legnépszerűbb videó elemzésében jutottak erre a következtetésre. A 120, tudománnyal több-kevesebb ellentmondásban álló videót a Tor keresőprogram [vö.: link ] segítségével lelték meg, mely anonimizálja a használó IP-címét, ezáltal kiszűrhető a szűrőbuborék hatása.
A YouTube szóvivője a témához kapcsolódó nyilatkozatában közölte: az utóbbi években lépéseket tettek arra, hogy a felületen hitelesebb hírforrások jelenjenek meg. Csökkentették a bizonytalan tartalmú videók ajánlását. Olyan információs paneleket vezetett be, amelyek több forrást kínálva segítenek a felhasználóknak abban, hogy saját maguk ellenőrizhessék az információkat.

Allgaier azt javasolja a tudósoknak, hogy kezdjék el a YouTube-ot komolyan venni, mint az információk megosztásának lehetséges platformját: "A YouTube óriási eléréssel rendelkező információs csatorna, és néhány népszerű tudományt terjesztő YouTuber kiváló munkát végez a bonyolult témák kommunikációjában és az új közönségek elérésében." "A tudósok szövetkezzenek a tudományos kommunikátorokkal, a politikusokkal és a népszerű kultúrával foglalkozókkal a lehető legszélesebb közönséget elérése céljára. Beszéljenek nyilvánosan kutatásukról, és legyenek átláthatónak ahhoz, hogy megőrizzék a polgárok és a társadalom közötti megbízható bizalmas kapcsolatot" - mondta Allgaier. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról