Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

CC -- a könyvtárakat is segítené

Az Index (fenti) cikke persze poénosra van hangszerelve, de maga a CC nagyon fontos, jövőt befolyásolható megoldás lehet, nem véletlenül nyerte el a 2004- es Golden Nica díjat a 'Hálózati jövőkép' kategóriában, ahogy erről a Wikipédiában is olvashatunk: link Lehet, hogy nem a végleges és tökéletes megoldás, de végre egy új megközelítés a világháló által teremtett új helyzetben a szellemi termékek védelmére, ami visszaadja a döntés jogát a szerzők kezébe. A szoftverek világában már jól bevált General Public License-hez hasonló CC licenszek elterjedése nemcsak az internetes tartalomszolgáltatásoknál (például a digitális gyűjteményeknél) létfontosságú, hanem a hagyományos könyvtári szolgáltatásokat (kölcsönzés, másolás) egyre jobban fenyegető korlátozások ellen is alternatívát kínál. Természetesen csak akkor, ha minél több mű kap CC védelmet a jelenlegi copyright helyett, de ha megtörténik a Creative Commons hazai honosítása, akkor például a közpénzekből támogatott alkotások létrehozóit erre kötelezni lehetne. Akik pedig ragaszkodnak a szokásos 70 éves védelemhez, és nem engedik meg a nonprofit célú felhasználást jogdíj nélkül, azok azt kockáztatják, hogy néhány generáció után kiszorulnak a kultúra és a tudomány fő áramlataiból.

Hírforrás: Drótos László
2005. április 20.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=cc-a_konyvtarakat_is_segitene
Régebbi hírforrás(ok): Drótos László
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról