Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Chat-referensz - tapasztalatok az OPKM-ben

A múlt héten szóltunk link az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum link chat-referenszéről. Dömsödy Andrea számolt be a KIT-nek a működés eddigi tapasztalatairól:
Nem csak a chat-ablakban, hanem a Facebookon link és e-mailben is érkeznek kérdések. De a telefonálás lehetősége is fennáll.
A márc. 18-án indított chat-tájékoztatás új lehetősége, hogy a chatprogramban megosztható a számítógép-képernyő, így mutatható pl. a katalógus felülete (könnyebb az olvasói igények alapján a keresőkérdés pontosítása). A tájékoztatás végén a chaten elküldjük a találati halmaz linkjét, de igény szerint a katalógus bibliográfiát is tud generálni és e-mailben elküldeni.

A különböző felületeken napi 6-8 kérdés fut be. Ezek nagyon különbözőek: kölcsönzés hosszabbítása, oldalszámok keresése a beadandó dolgozathoz, konkrét nyomtatott források elérésének igénye, dolgozatíráshoz a kezdeti forráskeresés, vizsgajegyzék tételéhez szükséges forrás digitalizálása (oktatói kérdés).

Az olvasókat a jelenlegi (szak)dolgozatleadási és félévzárási időszakban próbáljuk segíteni, hogy teljesíteni tudják a követelményeket. Ez nem könnyű, mert bár a 300 ezerből 24 ezer pedagógia forrás online elérésére mutat katalógusunk, sok alapmű és az alapos kutatáshoz szükséges források online nem elérhetők. Így van ez a frissebb irodalommal is. Az elmúlt 10 év magyar szakirodalmának csak harmadát tudjuk jelenleg szolgáltatni. Ezért indokolt esetben az épületben ügyeletes könyvtáros szkennel is.
(Dömsödy Andrea szívesen beszámol tapasztalatairól a chat-en, illetve telefonon, emailen jelentkező könyvtáros kollégáknak.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról