Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

ChatGPT-klónokat indítanak a kínai tech-óriások - mi lesz a tartalmakkal? (olvasóink szavazatára)

Az internetes tartalmakat keményen ellenőrzik a kínai hatóságok. A ChatGPT-t nem blokkolják Kínában, de az OpenAI nem engedi, hogy az ország felhasználói regisztráljanak. Feltehetően aggasztja a pekingi hatóságokat, hogy a ChatGPT érzékeny témákkal kapcsolatos kérdésekre válaszol. Ez egyedülálló kihívások elé állítja Pekinget. A nyugati, cenzúrázatlan adatokon edzett alkalmazás a keresőmotorok erősebb típusát képviseli, mint a Google vagy más, Kínán kívül szintén cenzúrázatlan keresők - mondta Paul Triolo, az Albright Stonebridge tanácsadó cég technológiapolitikai vezetője. Nem lepődne meg, ha végül blokkolnák a szolgáltatást.

A kínai tech óriások a múlt héten bejelentették, hogy ChatGPT-szerű termékeket dobnának piacra. Főként a vállalati alkalmazásokra fókuszáltak. Közben próbáltak egyensúlyozni a legfontosabb technológiákba való befektetés és a politika csónakjának felbillentése között. A szabályozó hatóságok két éve intenzíven vizsgálják az ország technológiai cégeit. Az új, pl. trösztellenes és adatvédelmi kérdésekre is kiterjedő szabályozáshoz alkalmazkodni kellett. A ChatGPT-re adott válaszokkal kapcsolatos bejelentéseik ezt a valóságot tükrözik. Meg kell győzniük a fogyasztókat és a befektetőket: nem maradnak le az új technológia fejlesztésében - mondta Xin Sun, a londoni King's College kínai és kelet-ázsiai üzleti életének vezető oktatója.

Az Alibaba olyan ChatGPT-szerű technológián dolgozik, amelyet integrálhat a felhőalapú számítástechnikai termékeibe link . A NetEase közölte, hogy oktatási leányvállalata, a Youdao a generatív AI-n dolgozik. Hozzátette, hogy a technológiát néhány oktatási termékébe lehet integrálni. A JD.com kínai e-kereskedelmi vállalat közölte, hogy a ChatGPT "ipari változatát" fogja kiadni ChatJD néven link . Ez a kiskereskedelmi és pénzügyi ágazatban való alkalmazásokra összpontosít.

A múlt hónapban Kína először szabályozta az ún. mélyszintézis technológiát (Deep Syntheses Tech). A kifejezés tág értelemben olyan algoritmusokra vonatkozik, amelyek többdimenziós adatokkal és információkkal dolgoznak, pl. AI-felhasználással készített, szintetikusan generált vagy módosított képek, videók, szövegek. A szabályozást a mind nagyobb hatalmú Kínai Kibertér Adminisztráció (Cyberspace Administration of China, CAC) felügyeli. Tavaly bevezette: pl. a vállalatoknak be kell nyújtani algoritmusaik részleteit a hatóságnak. Nagyon valószínű, hogy a ChatGPT-szerű algoritmusokat Kínában a CAC-nak kell majd regisztrálni és felügyelni - mondta Winston Ma, a New York University School of Law adjunktus professzora. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról