Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Csak nem jön az új kulturális kánon - erővel kell rásegíteni?

Szabaduljunk meg a sablontól, hogy Esterházy a jó író! - Nem az Esterházy vagy Jancsó képviselte kulturális mércére van szüksége az új Magyarországnak, a sztenderdeket a plebejusabb értékek alapján kell meghatározni, amelyek összhangban vannak a Fidesz-szavazó VIII. kerületiek világával is - erről beszélt a Klubrádióban Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója. Békés kedden adott interjút Bolgár Györgynek, ahol többek között azt is elmondta, hogy új konzervatív kulturális korszakot kell teremteni Magyarországon, az első lépés, hogy a vállaltan populista, jobboldali, nemzeti közeg dekolonizálja saját gondolkodását, szabaduljon meg azoktól a sablonoktól, hogy például "az Esterházy a jó író, a liberális közegnek kell megfelelni, az a fontos, amit a Magyar Narancs ír".
Békést annak kapcsán kérdezték, hogy július 6-án cikk jelent meg tőle a Magyar Időkben Saját mércét kell teremteni címmel. Ebben az MTA-t, az egyetemeket, színházakat, valamint a könyvkiadást, a zenei életet és a galériákat nevezte meg a jobboldaltól eluralt területekként.
Békés szerint 2010-ig inkább a baloldali-liberális erőknek kedvező kulturális miliő érvényesült. Bár közben voltak jobboldali kormányok is, mégsem tudott kellően hatni a jobboldali szellemiség. A rendszerváltoztatást követő kultúra világát posztkommunistának tartja, példaként a filmművészetet hozta fel, amelyben szerinte tetten érhető a baloldali, liberális konszenzus továbbélése, "annak a bizonyos szürkeállománynak, az SZDSZ-es rendszerváltó demokratikus ellenzéknek is a továbbélése". (Index)
- Péterfy Gergely író a Facebook-oldalán reagált erre a kirohanásra. Megjegyzi, hogy ezekben a narratívákban nagyon árulkodó, hogy miközben a balliberális alkotók visszaszorítását követelik, egyetlenegy elnyomott népi vagy jobboldali írót sem tudnak felmutatni, egyetlen elhallgatott, fiókban maradt opust, méltatlanul elfeledett életművet nem tudnak előszámlálni.
"Így azonban csak az üres politikai marketing van: ahhoz, hogy a NER rablóhadjáratát forradalomnak lehessen hazudni, szükség van a sztoriban egy gonosz, legyőzött diktatúrára; ahogy azonban a részletekre kerülne a sor, a történet ezer sebből vérezni kezd. Milyen érv az, hogy azért nem születtek nacionalista remekművek, mert a jobboldal azonosult a ballib szemléletével, és attól rettegett, mit írnak a Magyar Narancsban? Mintha Hamvas azért tette volna le a tollat, mert Lukács György nem dicsérte meg, vagy Márai Sándor nem írt volna több regényt, miután ledorongolták a Szabad Népben" - írja.
- Újult erővel startolt rá a Fidesz a kultúra és a tudomány teljes bekebelezésére (HVG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról