Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Csökkenő gyereklétszám - Mit tehet a könyvtár; 4 pontban

A csökkenő gyerekszám többféle módon hat a könyvtárakra. Mark Deckers holland könyvtári tanácsadó a holland adatokat figyelembe véve négy, a magyar valóságra is alkalmazható lehetőséget fogalmazott meg könyvtárak számára.
1. Az alapfokú oktatás átalakítása - Változik az alapfokú oktatás helyzete. A kistelepülések iskolái jelentős nyomás alá kerülnek. Várhatóan csökken a számuk. Az iskolák figyelme elsősorban a túlélésre vagy a nagyobb egységeire irányul. Kevesebb figyelem jut más felekkel való együttműködésre. - Lehetőség azonban, hogy nagyobb (összevont) iskolák esetén kevesebb fizikai iskolai könyvtárat kell támogatni. Méretgazdaságosabbakká válhatnak az iskolai könyvtárak.
2. Társadalmi kohézió kis központokban - Fiatalok nélkül csökken a kisközösségek életereje. Az iskolaudvar az egyik utolsó fizikai hely, ahol sok ember találkozik. Kevesebb gyerekkel és iskola nélkül nagy csapást szenved a társadalmi kohézió. - Lehetőség: a könyvtárak a kisközösségekkel együtt a társadalmi kohézió új irányait dolgozhatják ki. Ilyen tevékenységekre támogatások is elérhetőek. Bár nem könnyű folyamat, és könyvtárainknak még mindig van hová fejlődnie, de a lehetőség adott.
3. Az együttműködés sürgőssége - A létszámcsökkenés miatt további mielőbbi együttműködésre van szükség az iskolákkal, kisközösségekkel (pl. egyesületek, öntevékeny körök, egyházi és szakmai közösségek), illetve más partnerekkel (intézmények, hatóságok stb.). Elsőre nem is gondolnánk, hogy hányféle közösség, partner jöhet szóba.
4. Több idős ember és a szolgáltatás alakítása - Az utóbbi években a fiatalok váltak a könyvtár törzsközönségévé. Bár még sokat tehetünk értük, az is jó, ha az idősebb emberekre erősítünk. Vannak könyvtárakat, amelyek demencia-baráttá válnak, Alzheimer-kávézókat szerveznek vagy különféleképpen működnek együtt az időskorúak szövetségeivel. Mindemellett még nagyon sok lehetőség van. Mert ha egy dolog biztos, akkor az az, hogy az időseknek van jövőjük. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról