Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Csökkentett kölcsönözhető állomány mellett valamelyest nőtt a használat

Nagy-Britanniában a könyvtári kölcsönzés országszerte valamelyest növekedett, a könyvtárhasználat viszont enyhén esett. Leglátványosabb az esés a fiatalok esetében. Nem véletlenül fordul meg tehát a könyvtárakkal kapcsolatos költségcsökkentés a döntéshozókban. Az elmúlt 12 évben nyolcvan könyvtárat zártak be a szigetországban, főképpen az északi országrészben. Ám a könyvtárbezárásokkal nem lehet túl sok pénzt megtakarítani, ráadásul olyan időket élünk, amikor a könyvtárnál olcsóbb, térítésmentes humanizáló közeget aligha lehet kitalálni. Az érem mások oldala, hogy mostanában is több fényes, modern könyvtárat adtak, adnak át (Enfield város könyvtára vagy 2013-re Birmingham közkönyvtára). Ám ezek a könyvtárak szellősek, és a korábbi arányokat tekintve kisebb az állomány, és az általa elfoglalt tér. Lent gyerekek, számítógépek, fent csendesebb terek, könyvek, és ismét csak számítógépek. Az elmúlt 12 évben 12%-kal csökkent a brit közkönyvtárak kölcsönözhető állománya. (ref.: MG)
-- A jelenség jól magyarázható a hozamgörbe 3. szakaszából a 2. felé való elmozdulással. Ld.: Haszon, nyereség, hozam a könyvtárban. (3K)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról