Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Csúszda a könyvtár emeletei között - melyik hazai könyvtárban lesz először?

A hosszú ideig tartó ülés ideiglenesen deaktiválja a lipoprotein-lipázt, azt a vérerek falában található speciális enzimet, amely lebontja a zsírt a vérben, tehát amikor ülünk, közel sem égetünk annyi zsírt, mint amikor mozgunk. Milyen hatással van az aktivitás hiánya az agyra? Általában azért ülünk le, hogy az agyunkat használjuk, de paradox módon a hosszú ideig tartó üldögélés épp ez ellen hat. Nyugalomban lassul vérkeringésünk és csökken a tüdőn keresztül a véráramba kerülő oxigén mennyisége. Agyunknak szüksége van mindkettőre a tiszta gondolkodáshoz, tehát koncentrációnk szintje valószínűleg csökkenni fog, ahogy agyunk aktivitása lassul.
Sajnos az üldögélésnek nem csak rövid távú kóros hatásai léteznek. A legújabb tanulmányok szerint a hosszú ideig tartó üldögélés összefüggésbe hozható a rák bizonyos fajtáival és a szívbetegséggel, szerepe lehet a cukorbetegség, vese- és májproblémák kialakulásában. Sőt, a kutatók kimutatták, hogy a korai halál 9%-áért világszerte a mozgáshiány felelős. (TED)

Union County Carnegie Könyvtára link lehetővé teszi használói számára, hogy két szintje között csúszdán közlekedjenek. Ez persze nem az ideális mozgás-megoldás az olvasás szüneteiben, de mégis alkalmas arra, hogy a vérkeringést felpezsdítse.

Régebbi hírforrás(ok): München után csúszda egy koreai könyvtárban is - javítja a könyvtári időtöltés hatékonyságát link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról