Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Dark Academia - a könyvtárak lehetősége a fiatalok (online) bevonzására

A Dark Academia - online közösség, életérzés, amelyben a tanulás a divat, az esztétikai keretek megteremtése által. Lehet, hogy marketingeszközként a trendi gyerek- és ifjúsági könyvtárosokat is megérinti? Vö.: azokon a fórumokon a helyed, ahol használóid gyülekeznek. (MG)

A dark [=sötét] academia trend rengeteg könyvmolyt meghódított az elmúlt egy-két hónapban. Nem is olyan meglepő, ha közelebbről megvizsgáljuk ezt az irányzatot, a dark academia egyik központi eleme ugyanis a folyamatos tanulás és az olvasás. Nagy hangsúlyt fektet a klasszikus irodalomra, az európai és a gótikus művészetre és a mitológiára. Témák tekintetében előnyt élveznek a komoly, elgondolkodtató művek a halálról és a filozófiáról. (AH Magazin - könyvajánló)

A tanulás szeretetét, az akadémiai közeget és annak tartozékait, életmódját hirdető stílusjelenség. Elsőként a TikTok alkalmazáson keresztül nyert követőket, mára már tele van vele az Instagram és a Pinterest. Ez is egyfajta önkifejezés, ami mondjuk inkább hajaz egy modern Pickwick Klubra. A stílushoz vegyesen köthetőek a nagy múltú, patinás egyetemek épületei (Oxford, Cambridge), Oscar Wilde és egyéb angol klasszikusok, a késő éjjelbe nyúló olvasás, a tintás ujjbegyek, a penna és a pergamen, a régi lemezek és az egyéb antikvitások.
Nem, ez nem csupán egy retrómozgalom, hanem konkrétan egy gyakorlati síkra terelt életmód, ami a tanulás szeretetére nevel, és az olthatatlan, sosem csillapodó kíváncsiságot szorgalmazza. A kutatás szépsége, a keresés és az ebből fakadó eredményesség érzete valószínűleg azért is olyan népszerű a könyvmoly fiatalok, diákok körében, mert visszaadja a cselekvésre való képesség érzetét egy olyan világban, ahol minden sarkon a zűrzavar szörnyecskéi pislognak. (Hajónapló)

A vonatkozó képeket ld.: link . A képek forrásai: MG, link , link , link , link , link , Dark Academia Library (Facebook)

Kis Dark Academia traser-film: link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról