Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Dark academia: öltözz oxfordi könyvtárosnak, de ne légy kirekesztő

A dark academia stílust a 2010-es évektől induló, és a karantén időszak velejárójaként újra szárnyalni kezdő cottagecore, azaz a népi hagyományokhoz visszanyúló, az agyagozást, szövés-fonást, házikenyér sütést, lenvászonból készült ruhadarabokat favorizáló divatirányzat utózöngéjének tekinthetjük.
A dark academia divat- és életstílus a sejtelmes tudományosság és a klasszikus európai irodalom műveiből inspirálódik. A régmúltból gyökerező, újra felkapott trendnek azonban máris a kirekesztés kritikájával kell szembenéznie - írja a The Guardian.
A leginkább Z generáció körében népszerű dark academia már több mint 18 millió videót számlál a TikTokon, 100 ezer fölötti poszt szól erről az Instagramon és a Google statisztikái szerint a stílusra fókuszáló keresések mintegy 4,750%-kal ugrottak meg. A trendet meghatározó, leginkább barna és szürke árnyalataival operáló ruhadarabok és kellékek a porosodó oxfordi könyvtárak hangulatát idézik.
A hollywoodi jelmeztervezők természetesen felismerték a dark academia 1930-as és 1950-es évek között dívó, brit egyetemek uniformisaira hajazó bájának rejtett értékeit.
Az "A tehetséges Mr. Ripley" kosztüm designjától kezdve a Cadillac nemrégiben megjelent reklámjában, az Ollókezű Edward fiát alakító Timothée Chalamet és Winona Ryder főszereplésével készült kisfilmben is felbukkannak az irányzatra jellemző ruhadarabok.
Középosztálybeli, vékony cisz nők = dark academia

Régebbi hírforrás(ok): Dark Academia - a könyvtárak lehetősége a fiatalok (online) bevonzására link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról