Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

De jó, hogy ilyen lelkes vagy! Na majd nem leszel! - hogyan tegyük tönkre a szakmát kezdő könyvtárosokat?

Első napból első hét, majd első hónap. Nyilván előzőleg kaptam már hideget is, meleget is, szinte "minek ment oda"-jelleggel, de ez sem tántorított el attól, hogy befejezzem, amit elkezdtem, és a szakmámban dolgozzam.
Nem egyszerű a könyvtárosok élete, csupa-csupa elvárás több oldalról is, aztán a végén lehet, hogy csak annyit kap az ember az egyszeri olvasótól, hogy "ehhez a munkához meg minek diploma?" A fronton a felhasználó is tud olyan szó-bajonettekkel érzékeny pontba döfni, ami kicsit megrogyasztja a lelkesedést, de legtöbbször mégis a veterán kollégák felől érkezik a legsúlyosabb támadás.
A még nem belefásult, friss és vadonatúj munkatárs jó esetben lelkiismeretesen végzi a dolgát, ami nyilván szemet szúr a régimotorosoknak. A szakmai gyakorlatok alatt már feltűnt ez a "közalkalmazottiság posványába való belesüppedés", de akkor maximum heti, nem pedig napi nyolc órában. Mit is takar ez a posvány? Azt a hozzáállást, mely két mondattal igazolja önmagát: az egyik az "Ennyi pénzért minek szakadjak meg?", a másik a "Ha keményen dolgozom, ha nem, így is-úgy is megkapom a fizetésem - hát akkor meg?"
Szóval, kedves ifjú könyvtáros kolléga, ha ezekkel találkozol:
- azon veszed észre magad, hogy minimum kettő (de inkább több) ember munkáját végzed
- a nélkülözhetetlenségedet (vagy annak látszatát) még több pluszfeladattal jutalmazzák
- havi egyszer megpaskolják a kis buksidat, hogy milyen ügyesen dolgozol (már amikor éppen van időd aláállni a tenyérnek)
- "Ennyi pénzért? Viccelsz?" és "Majd meglátod, itt így működnek a dolgok!" és "De jó, hogy ilyen lelkes vagy! Na majd nem leszel!"-mondatok
- végül az első havi fizetésed, ami nem vicc, hanem ezt valaki tényleg komolyan gondolta...
... akkor légy Te az, aki nem felejti el, hogy miért lett könyvtáros! Vésd jól a szívedbe ezt a motívumot, mert sokszor lesz még rá szükséged - és a legtöbbször nem is a könyvtáron kívüliek miatt, hanem nagyon is a könyvtáron belüliek hozzáállása végett. Igen, igen, igen, "könyvtárosnak lenni a legjobb hobbi", mint tudjuk, hallottuk ezt is elégszer: de ha már más nem is, legalább a hobbi iránti szeretet maradjon meg. A többi, logikus indokod már az első hónap végére úgyis lemorzsolják azok, akik 5-10-20 év alatt ezt elfelejtették. Meríts erőt azon kevesekből, akik még emlékeznek rá!

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról