Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

DEI - Sokszínűség, méltányosság és befogadás

A sokszínűség, a méltányosság és a befogadás (Diversity, equity, and inclusion, általában rövidítve DEI) olyan szervezeti keretekre utal, amelyek minden ember méltányos bánásmódját és teljes részvételét kívánják előmozdítani, különös tekintettel azokra a csoportokra, amelyek történelmileg alulreprezentáltak, vagy megkülönböztetésnek vannak kitéve identitásuk vagy fogyatékosságuk miatt. Ez a három fogalom (sokszínűség, méltányosság és befogadás) együtt három szorosan összefüggő értéket képvisel, amelyeket a szervezetek a DEI keretein keresztül igyekeznek intézményesíteni.

- Sokszínűség: a szervezet munkavállalóin belüli változatosság, például az identitás (nem, kultúra, etnikai hovatartozás, vallás, fogyatékosság, osztály, életkor vagy vélemény) tekintetében.
- Méltányosság: a fair bánásmód és igazságosság, mint például a méltányos kompenzáció. Magába foglalja a társadalmi egyenlőtlenségekre való összpontosítást, az erőforrások elosztását és a döntéshozatali jogkört a történelmileg hátrányos helyzetű csoportok számára, valamint figyelembe veszi az egyén egyedi körülményeit, a bánásmód ennek megfelelő kiigazítását úgy, hogy a végeredmény egyenlő.
- Befogadás: olyan szervezeti kultúra, amelyben minden alkalmazott úgy érzi, hogy meghallják a hangját, ami elősegíti az összetartozás és az integráció érzését.

A DEI-t leggyakrabban bizonyos képzési programokban használják, mint például a sokszínűségi képzés. Noha a DEI leginkább a vállalati képzés egyik formájaként ismert, számos szervezetben, például egyetemeken, iskolákban és orvosi területeken is alkalmazzák. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról