Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Demeter Szilárd a Nemzeti Múzeum élén - holdingban az OSZK-val?

A miniszter elmondta, hogy létre fog jönni holdingként a Széchenyi Ferenc Közgyűjteményi Központ, ami alá hat intézmény tartozik majd:
- a Petőfi Irodalmi Múzeum,
- az Országos Széchenyi Könyvtár,
- a Magyar Nemzeti Múzeum,
- a Természettudományi Múzeum,
- az Iparművészeti Múzeum, és
- a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum. (24.hu)

HVG: - Úgy tudjuk, hogy Demeter Szilárd nagyívű integrációs tervvel pályázott, ezzel nyerhette el a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztját. Az integrálni kívánt intézmények évek óta válságban vannak, de ezt feltehetően nem Demeter kinevezése fogja megoldani.

Úgy tudjuk, hogy Demeter Szilárd nagyívű integrációs tervvel rukkolt elő, amelynek során a MNM-hoz csapnák a PIM-et, és más, problémával küzdő közgyűjteményeket, ilyen lehet a Magyar Természettudományi Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, esetleg a Magyar Közlekedési és Műszaki Múzeum, illetve az Országos Széchényi Könyvtár. Ez utóbbinak korábban miniszteri biztosa is volt Demeter, akkor a PIM-mel és a színháztörténeti múzeummal akarta volna összevonni a nemzeti könyvtárat. Jelenleg az ő bizalmi embere, Rózsa Dávid áll a könyvtár élén.

Az összevonás nagyon népszerűnek tűnik a fideszes kultúrpolitikusok körében, mert már L. Simon László korábbi főigazgatói pályázatában is szerepelt hasonló. Ő a Természettudományi és az Iparművészeti Múzeumot tervezte összevonni a Nemzeti Múzeummal, de ehhez végül nem kapott sem politikai, sem anyagi támogatást. A magyarázat akkor, és valószínűleg most is az, hogy a nevezett múzeumok egykor valóban a MNM-ből váltak ki, de főleg az, hogy évek óta válságban vannak. Van amelyik zárva van, van, amelyik fűtetlen, felújítatlan épületben működik.

Csakhogy ezek a közgyűjtemények nem önhibájukból kerültek ebbe az állapotba, hanem kizárólag a kormány miatt.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról