Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Detekto: így ismerd fel az álhíreket! - A gyerekek meglévő ismereteiből indul ki

Elindult a kamaszoknak szánt Detekto.hu oldal, amely segít felismerni, milyen tartalmak esetén van szükség fokozott figyelemre és az információ ellenőrzésére. A Detekto link célja nagyjából ugyanaz, mint korábbi projektjeinké volt: a tizenévesek felkészítése az online médiakörnyezetben való önálló tájékozódásra. Vagyis segíteni a gyerekeket abban, hogy fel tudják ismerni, mikor, milyen tartalmak esetén van szükség fokozott figyelemre és az információ ellenőrzésére, és ehhez milyen eszközöket használhatnak.

A Magyar Digitális Média Obszervatórium társfinanszírozásával készült projektbe két előzetes kutatás elvégzése után vágtunk bele. Első körben felmértük, hogy - a saját munkáink mellett - milyen gyerekeket célzó, médiaértést és kritikai gondolkodást fejlesztő online projektek léteznek magyar nyelven. A hiányosságokat látva meghatároztuk tananyagunk fő irányvonalait, majd egy második kutatásban nemzetközi viszonylatban is megnéztük, milyen jógyakorlatok adhatnak inspirációt a munkához.

A 13-16 éveseknek szánt tananyag első részének fejlesztésével a nyár elejére készültünk el. Ezt egy korosztályos diákokból álló csoporton teszteltük két fordulóban - először a nyers feladatsorokat, majd a kész oldalt bemutatva. A diákok visszajelzéseit nagymértékben beépítettük a végső tananyagba, segítségükért ezúton is szeretnék köszönetet mondani.

Feladatmegoldás során csepegtetett tudás... Mostani tananyagunk fő elve az volt, hogy az online tájékozódást segítő tudást ne hosszú szövegeken, de még csak ne is videós tartalmakon keresztül adjuk át, hanem feladatmegoldás közben. Persze most is vannak videók, de ezek inkább keretbe helyezik a későbbi feladatsorokat. A tudást a gyerekek a hibázás és a fejlődés lehetőségén keresztül sajátítják el. A felfedeztető pedagógia szemléletét használó Detekto támaszkodik a gyerekek meglévő ismereteire, tudására. Ennek a használata vezet aztán a tanulás folyamatához, a meglévő tudás mélyítésével, a kapcsolódó fogalmak megnevezésével és tudatossá tételével.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról