Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Digitális 'hozzáférési szakadék' - leszakadókra figyelünk, vagy azokra, akinek nincs szüksége segítségre?

Ahogy gyarapodik a digitális technológia áldásaiból részesülők tábora, úgy nő a társadalmi szakadék köztük és azok között, akik anyagi vagy más okból kimaradnak e földi javakból.
Az úgynevezett "hozzáférési szakadék" szűkülése leginkább a nagy cégek infrastrukturális beruházásainak köszönhető, ám ahogy arra Molnár Szilárd, az Információs Társadalom nemrég megjelent tematikus számában közölt tanulmányában rámutatott, nekik "csak az a fontos, hogy minél több fogyasztót lehessen elérni, minél több felhasználóhoz lehessen eljuttatni a reklámokat". A helyzetet súlyosbítja, hogy miközben a digitális eszközök tudatos használata, az ezzel kapcsolatos kompetenciák fejlesztése szempontjából a gyerekkor lenne az ideális időszak, a magyarországi közoktatásban az informatika jobbára a "futottak még" tárgyak között szerepel. A szakiskolák esetében is az lett a fő cél, hogy a diákokat mielőbb kilökjék a munkahelyekre, pedig nekik is minden korábbinál nagyobb szükségük lenne az informatika magas szintű ismeretére.
Becslések szerint a fejlett gazdaságok legfeljebb 10 százalékban tartanak igényt olyan dolgozóra, akinek nincs legalább minimális informatikai alapismerete. Hollandiában, Svédországban pedig az ilyen, alacsonyan képzett munkavállalóra ma már két-három magasan képzett jut, Magyarországon egynél is kevesebb - derül ki az idézett tanulmányból.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról