Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Digitális licencek helyettesítik egyre inkább a nyomtatott dokumentumok beszerzését

Több mint hatszorosára emelkedett a folyóiratok ára 1990 óta. 2011 és 2012 között a becsült növekedés 5,3- 5,5%. Ám ez önmagában félrevezető adat, ugyanis 1990-től a folyóirat- gyűjtemények nagysága is megháromszorozódott. Így az átlagos tényleges folyóiratköltség 2010-ben kb. azonos a 20 évvel ezelőttivel. A használók, különösképpen az akadémiai szférában szinte kizárólag digitális folyóiratokat használnak, melyért el sem mennek a könyvtár épületébe. Az amerikai tudományos könyvtári szakemberek 41%-a 5 éven belülre várja az országos szintű digitális könyvtár megvalósulását. A könyvtárak egyre inkább örökös digitális hozzáférést vásárolnak az egyes folyóiratokhoz. Az egy folyóiratra jutó költség 2010-re az 1990 évi szintre esett vissza (US dollárban számítva). A RIN felmérése szerint az egy letöltött cikkre jutó költség is csökkent. A közlemények száma 3,5%-kal növekedett az utóbbi 20 évben. A folyóiratok száma 16-ról 26 ezerre nőtt. A cikkek letöltése 2004 és 2008 között megduplázódott. A kutatásra fordított összegen világviszonylatban 3-4%-kal növekednek évente -- ami kihat a cikktermelésre is. A cikk a fenti adatok alapján javaslatokat fogalmaz meg kiadóknak és könyvtárosoknak. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról