Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

'Digitalizálják a könyvtárakat' -- és egyéb izék

Konjunktúrája van a támoptiop-kommunikációnak. Bizony, pozitív lépés, hogy a könyvtári fejlesztéseket közzé is kell tenni rendezvények és sajtóközlemények formájában. És bizonyára eljön annak is az ideje, hogy a hírek a használók számára is érthető, kézzelfogható tartalmakkal is megtelnek. Legalábbis én nem tudok mit kezdeni az olyan kifejezésekkel, mint pl. hogy 'digitalizálják a könyvtárat'. Pontosabban, mintha az újságíró -- vagy a közlő nem is tudná, mi folyik itt. Mikor utánakérdez az ember, rájön, hogy könyvtárdigitalizálás néven pl. a cédulakatalógus kerül netes gépre. Ami persze jó. Azon pedig már csak a szakember feszenghet, hogy miért kell az adott könytárakba külön katalógust építeni a 21. században -- közpénzből. S reménykedik, hogy a munkát alapos állományípasztás előzi meg, a Nyugaton általános 'kisebb és izmosabb állomány: nagyobb forgalom' harninc éves szempontja szerint. De a széles nagyérdemű legalább látja, hogy történik valami a könyvtárakban, ha nem is érti, hogy micsoda. A valósággal a könyvtárba lépve szembesülhet -- mármint a könyvtárhasználó 11%. (MG)

Hírforrás: Mikulás Gábor
2010. június 14.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=digitalizaljak_a_konyvtarakat_--_es_egyeb_izek
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról