Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Digitalizáló műhely Szlovákiában -- megosztják a költségeket

A legnagyobb digitális műhellyel és laboratóriummal a pozsonyi Egyetemi Könyvtár rendelkezik, amely számos nemzetközi projektbe kapcsolódott be. Alojz Androvic informatikai igazgató nagy jelentőséget tulajdonít az Országos Széchényi Könyvtárral kötött megállapodásuknak, amelynek bevezetője leszögezi: 'A magyar-szlovák írott kulturális örökség egyik közös vonása, hogy jelentős mértékben az országhatárokon kívül található. (...) A dokumentumok digitalizálásában jól előkészített együttműködésre van szükség a duplikáció, valamint a magas költségek elkerülése érdekében1. A közös munka fontos része az 1764 és 1918 között először németül megjelenő, később magyar és szlovák nyelvű cikkeket is közlő Pressburger Zeitung teljes digitalizálása és a legrégebbi lapszámok restaurálása.
A pozsonyi Egyetemi Könyvtárban eddig mintegy 270 ezer oldalt és ötvenhat kötetet szkenneltek be, amelyek már hozzáférhetőek például a link honlapon. A kétoldalú megállapodás eredményeként felgyorsul a lap digitalizálásának üteme, hiszen ezeket feladatokat megosztják egymás között. Hasonló egyezséget kötöttek a pozsonyiak a Bajor Állami Könyvtárral az ugyancsak Pozsonyban, 1902-től kiadott Westungarische Volksstimme szociáldemokrata újság digitalizálásáról. Tomás Fiala az egyetemi könyvtár munkatársa felhívta a figyelmünket azokra a digitális gyűjteményekre is, amelyek az UNESCO Világemlékezet programjának részei. Ezek közül -- különösen a szarajevói nemzeti könyvtár leégése óta -- világméretben is páratlan értékűnek számít Basagics Szafvet bég magánkönyvtára, amely vásárlás révén, 1929-ben került Pozsonyba. A gyűjtemény tizenkettedik századbeli perzsa költeményeket, iszlám vallásos irodalmat, valamint több száz arab, illetve török művet tartalmaz.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról