Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Digitalizáló Műhelyek Találkozója az Erdélyi Múzeum-Egyesület rendezésében

Kolozsvárt az EME adott otthont az első Digitalizáló Műhelyek Találkozójára, 2005. november 21--23 között. A háromnapos fórumon 12 intézmény képviseltette magát.
A résztvevő erdélyi intézmények ismertették digitalizálással kapcsolatos tevékenységüket, terveiket. Vendégünk volt az Országos Széchényi Könyvtár MEK osztályának négy jeles képviselője, kik bemutatták tevékenységüket, illetve a digitalizálási technikák szakmai titkait tárták fel. Moldován István a digitális korszak kihívásairól, a nemzetközi környezetről adott áttekintést. Káldos János a digitalizálással kapcsolatos általános fogalmakról, valamint a digitális objektumok metaadatairól beszélt. Elter András és Török Máté a szöveg- ill. a képalapú digitalizálás munkafolyamatait és módszereit mutatta be gyakorlatban. Molnár B. Lehel (Erdélyi Unitárius Egyház Gyűjtőlevéltára) eredeti régi dokumentumok digitális fényképezését mutatta be az intézményben folyó tevékenység alapján. Bitay Enikő (Erdélyi Múzeum-Egyesület) az EME-ben végzett képdigitalizálásról tartott bemutatót.
A fórumot tartalmas eszmecsere zárta, amelyben a résztvevők további terveikről, együttműködési lehetőségekről, közös fejlesztési elképzelésekről tanácskoztak. Szó esett arról is, hogy az Erdélyi Közös Katalógussal (EKKA) szerepet vállalhat a digitalizált örökség nyilvántartásában is. A résztvevők megállapodtak abban, hogy a továbbiakban rendszeresen megrendezik a digitalizáló műhelyek találkozóit, az Internet segítségével viszont folyamatosan tartják a kapcsolatot.

Régebbi hírforrás(ok): Bitay Enikő, EME; nov. 24., link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról