Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Digitalizálták a kőbányát

A digitalizálás során a dokumentumok elektronikussá tétele csak az egyik lépés (ld.: link ). Ráadásul a folyamat egészének elektronizálása, mint stratégia szempontjából van értelme. Lássunk két egyszerű analógiát az iparból. (MG)
- A magyar szobafestő-mázoló, tapétázó vállalkozók jövedelmezősége rendkívül alacsony, nehezen tudják kitermelni a digitalizációhoz szükséges modern eszközök árát. Gondot jelent az is hogy a szakoktatás nem terjed ki a digitális munkaeszközök alkalmazására - mondta Tóth Antal a Szobafestő-Mázoló-Tapétázó Országos Ipartestülete (SzMTO) elnöke. Példaként említette, hogy míg Ausztriában a falat vizsgáló és elemző gépek használatát is tanítják, addig Magyarországon a digitalizáció egyáltalán nem szerepel a szobafestő oktatás tananyagában. (Napi)
- Egy hazai kőbányában digitalizálták a kitermelt kő osztályozását és mozgatását. A szállítójárművekből az osztályozóba kerülő nyers követ az aprító törés előtt leméri, majd a kanalas futószalag kanalai mérik méretfajtánként az osztályozott anyag tömegét is. A gép adatai szolgáltatják tehát a készletgazdálkodás bemeneti oldalát. A nyerges vontatókra nagy számot festettek, pl. 26. Ez jelzi a rakodónak, hány tonna anyagot szállíthat. A kőzuzalék-hegyekből markoló gépek kanala szintén leméri a bele kerülő anyagot, tehát a gépkezelő - és a telep számítógépe a mobil hálózaton keresztül - pontosan tudja, mennyi anyag került az adott teherjárműre. A telepről kiengedett jármű fuvarosa pedig már fizethet is az áruért - nyilván elektronikus utalással.
- Vajon hogyan működhet egy könyvtári folyamat hasonlóképpen, digitalizálva?

Hírforrás: Napi ; KIT-összeállítás
2018. november 12.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=digitalizaltak_a_kobanyat
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról