Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Disszertációkat is kínál a British Library

Hogy felmérhessük a British Library által 2009-ben indított EThOS nevű disszertációs adatbázis jelentőségét, lássunk néhány statisztikai adatot róla: jelenleg 410 ezer rekordot tartalmaz, melyből 170 ezerhez tartozik teljes szövegű dokumentum. Havonta 4 ezer új rekordot és 2500 szabadon hozzáférhető dokumentumot adnak hozzá, és használói kérésre havonta kb. 400 nyomtatott disszertációt digitalizálnak. 2013 óta szoros együttműködésben dolgoznak a felsőoktatási intézményekkel. Kezdetben a BL az eredeti dokumentumokról készült másolatokat töltötte fel az EThOS-ba, manapság az adatok nagy többségét az intézményi repozitóriumokból "aratják". A 2015. augusztusi helyzet szerint a 135 szóba jöhető felsőoktatási intézmény közül 111 repozitóriumából töltenek át havi rendszerességgel metaadatokat.
A használók háromféle módon érhetik el a keresett disszertációkat: egyenesen az EThOS-ból letöltve, az EThOS linkjeit követve egy felsőoktatási repozitóriumból, vagy kérésre a BL által digitalizálva. Ezek közül a második van feljövőben, 64%-os részesedéssel. Az EThOS használóinak háromnegyede konkrét disszertációt keres, negyedrészük saját munkájához alkalmazható kutatási módszerek, struktúrák után kutakodik. (Brit disszertációk és a British Library EThOS szolgáltatása; ref.: Fazokas E.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról