Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


E-book: környezetbarátabb-e a nyomtatásnál? -- a 23. könyvtől

A könyvkészítésben nem elsősorban a fák feláldozása terheli a környezetet, mert a papírgyártáshoz jórészt hulladék fát használnak, és jelentős az újrafeldolgozott papír aránya is. Nagyobb tétel, hogy sok energiát emészt fel a papírgyártás, a nyomtatás, a kötés, és még többet a szállítás. Aki tehát a nyomtatott könyveket szereti, már azzal is zöldebben olvashat, ha interneten rendel, és nem boltban vásárol. Az üzletekben a kiszállítás, az eladatlan példányok raktározása, utána pedig a forgalomképtelen könyvek visszáruzása és megsemmisítése több pazarlással jár, mint a csomagküldő szolgálatok működtetése -- állítja a Slate amerikai magazin.
Kézenfekvő, hogy az elektronikus könyvolvasó készülékek környezetbarátabbak. Csakhogy nem az első pillanattól. Mint a legtöbb elektronikus árunak, úgy ezeknek a gyártásához is szükség van olyan ásványi anyagokra -- főképp az akkumulátorhoz és a kijelzőhöz --, amelyeket gyakran vitatható körülmények között bányásznak, és a feldolgozásuk is energiafelhasználással jár. Az elektronikus könyvolvasók használata -- beleértve a tartalom letöltéséhez szükséges számítógépközpontok működtetetését is -- már csak elhanyagolható mennyiségű áramfogyasztással jár. Mivel egy olvasógép vagy egy tablet áramfogyasztása szöveg megjelenítésekor csupán néhány watt, ez akár kevesebb is lehet, mint a lámpafénynél tanulmányozott nyomtatott könyv esetében mért fogyasztás. Az egyik legismertebb olvasógép, az Amazon Kindle -- egy 2010-es becslés alapján -- a 23. könyv elolvasásától kezdve ad kedvezőbb környezeti mérleget, mint a nyomtatott kötetek forgatása. Igaz, ebben az összehasonlításban nincs benne, mennyire szennyezi a környezetet a gép, amikor élete végén hulladékká válik.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról