Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

E-források menedzsmentje - így optimalizálja egy kis felsőoktatási könyvtár (olvasóink szavazatára)

A Fisk University (Nashville, Tennessee) Franklin Könyvtára link 1.000-nél kevesebb hallgatót szolgál, afroamerikaiakat. Bár 2013 óta használtak könyvtári menedzsmentet támogató alkalmazást, 2020-ra a kis személyzetnek megterhelő, időrabló volt a használói regisztráció és az elektronikus források felkutatása. Ráadásul egyetemen kívüli adatbázisokhoz, forrásokhoz csak a könyvtárban vagy WiFi-vel lehetett hozzáférni. Az afroamerikai tanulmányokat folytatóknak, kutatóknak a könyvtár egyedülálló, digitalizált különgyűjteményét szintén jó lett volna távolról elérni. Az "Ex Libris Alma" nevű alkalmazást választották, mert:
- Egyszerre kereshetők a nyomtatott, digitális és elektronikus források, többféle adatbázisból. A Fisk egyetem partnerintézményének imént felsorolt forrásai ugyanígy elérhetők.
- Időkímélő - A hallgatói információs rendszerrel összekapcsolva hozzáadhatók a hallgatói, kari, személyzeti adatok a könyvtári nyilvántartáshoz. Egy olvasószolgálatos könyvtáros szerint nem kell minden egyes félév elején manuálisan bepötyögni az újonnan belépő használók adatait, mert azokat átemeli a rendszer. Az Ex Libris Alma elemzőeszköz-csomag időt és energiát spórol, mivel a könyvtári munkára vonatkozó adatokat egyetlen felületen kezeli. Megbízható szegmentálási képességekkel rendelkezik. Közvetett előny, hogy a könyvtár könnyen bizonyíthatja értékességét az egyetem munkatársainak, továbbá befolyásolja az adatvezérelt döntéshozatalt.
- Költséghatékony - A felhőalapú szolgáltatás miatt az IT-személyzetnek nem kell többé folyamatosan frissítenie a könyvtári szoftvereket, szervereket vagy az integrált könyvtári rendszert, ami nemcsak olcsóbb a könyvtári menedzsmentnek, hanem egyúttal a konfliktusoktól is megszabadulnak.
- Illeszkedik a könyvtár stratégiai céljaihoz. Arra ösztönöz, hogy a könyvtári katalógussal kezdjék a kutatást, mégis élményszerű.
- Projektmunka: a bevezető szakaszban együtt dolgozott az egyetem IT-csapata, a könyvtárosok és az Ex Libris projektmenedzsment csoportja. Dr. Brandon A. Owens, a könyvtár dékánja elmondta, hogy amikor a házon belüli IT-csapatnak gondot okozott néhány hálózati tűzfal- és biztonsági probléma, az Ex Libris informatikusaival két napig dolgoztak együtt, hogy tarthassák a tervezett indítási határidőt. A bizalom, lojalitás mind a program iránt (dolgozói elkötelezettség), mind az üzlettársak között fontos. A kommunikáció a cég ügyfélszolgálatával Owens úr szerint nagyon gyors és proaktív volt. Az Ex Libris csapata "mindig betartotta ígéreteit és vállalásait". (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról