Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

E-könyvtárak társulása, a HathiTrust Digital Library: az együttműködés új módja

A globális tudományos könyvtárnak elképzelt HathiTrust Digital Library (HTDL) 2008-ban az USA-ban alakult 13 közép-nyugati egyetem könyvtárának és 11 kaliforniai egyetemi könyvtárnak az együttműködésével (hathi hindiül elefántot jelent, a bölcsesség, az erő és az emlékezőtehetség szimbóluma). Azoknak az e-másolatoknak az egyesítését tervezték, amelyek egyfelől megmaradtak a könyvtárakban a Google Book Search és a Live Book Search projektekben folytatott digitalizálás után, másfelől az Internet Archive-tól érkeztek, illetve saját digitalizálással készültek. A források egyesítését az indokolta, hogy az USA könyvtáros közössége nem tartotta megfelelőnek az információk ellenőrzés nélküli rendelkezésre bocsátását a nagyvállalkozásoknak. Még 2005-ben az amerikai szerzők és kiadók egyesületei kezdeményezésére létrejött egy világméretű egyezmény a Google monopolhelyzetének lefektetésével a digitalizált könyvterjesztésben, térítéses licencek ellenében. Bár az egyezményt a bíróság később hatálytalanította, az mégis sokkolta a tudományos világot, mivel a szellemi vagyon privatizálási törekvését látták benne.
A HTDL koncepciója arra az elvre épült, hogy a tudományos könyvtáraknak nem a kereskedelmi érdekek a legfontosabbak. A kezdettől fogva ambiciózus feladatokat rugalmas irányítási infrastruktúrával, átlátszó elszámolási rendszerrel oldják meg. Kidolgozták a könyvtárközi együttműködés új modelljét, a tagok száma évről évre nő. A HTDL nemzetközi közösség, tagjai között külföldi egyetemek könyvtárai és számos nemzeti könyvár is van; szoros a kapcsolata az USA más nagy könyvtári egyesüléseivel, valamint a nyugat-kanadai COPPUL-lal. Zephir metaadat-kezelő rendszere a kaliforniai digitális könyvtár irányításával 2013 őszétől működik.
Míg 2008-ban az állomány 2 millió másolat volt, nagysága mára már 16 milliósra nőtt, ezek 37%-a szabadon elérhető. Összetételénél fogva szolgáltatja a Google Book Search-ben nem elérhető forrásokat, köztük amerikai, nagy-britanniai, kanadai és ausztráliai publikációkat, amelyeknek a szerzői jogvédelme lejárt. Az állomány fele (49,6%) angol nyelvű; a legtöbb szöveg az 1970-1999. évekből származik, a szabad hozzáférésű dokumentumok túlnyomó többsége 1890 és 1929 közötti publikáció (főleg a szerzői jogi szabályok miatt). A jogvédett művek megtalálhatók a katalógusban, de a teljes szöveghez nem lehet hozzáférni. Kivételt képeznek a látási problémákkal küzdő használók (ők a szövegeket speciális készülékek segítségével elérhetik) és az ún. árva példányok (ezekhez a partnerkönyvtárakban hozzá lehet férni). Az USA szigorú szerzői jogi szabályozása miatt a HTDL igyekszik kerülő utat találni a jogvédett USA-kiadványokhoz (például a mű angliai kiadásával). (ref.: Viszocsekné P. É.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról