Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

EconBiz -- német közgazdasági portál

A virtuális könyvtárak megpróbálják kombinálni a hagyományos könyvtári szolgáltatásokat az új típusú dokumentumokkal és szolgáltatásokkal. Az első generációs virtuális könyvtárak többnyire az információkereső rendszerek könyvtári központú szemléletével nyújtották szolgáltatásaikat. Az új virtuális könyvtárak igyekeznek a használói igényekre koncentrálni, de ezt gyakran könnyebb mondani, mint megvalósítani. A szerzői jogi korlátozások, műszaki akadályok és más hasonló okok sokszor megnehezítik a használók igényeinek kielégítését.
A 2010 augusztusában újraindított új EconBiz portál az üzleti élet, a közgazdaságtan és egyéb rokon területek irodalmára koncentrál. Különböző adatbázisokból mintegy 6 millió rekordot tartalmaz. A Lucene/Soir keresőgép-technológiáján alapul a ZBW által kifejlesztett metaadat-struktúrával kombinálva, gyors, kényelmes és komplex keresést tesz lehetővé. Szabványos közgazdasági tezauruszt is tartalmaz, amely kulcsszavak és rokon kifejezések felkínálásával segíti a keresést végzőket. A dokumentumok vagy online elérhetők, vagy a csak nyomtatott formában létezők esetében megadják elérési módjukat. A német elektronikusfolyóirat-könyvtár (EZB) által kifejlesztett adatbázis az online és nyomtatott folyóiratokról, valamint a német időszaki kiadványok központi katalógusa (ZDB) szintén elérhető a portálon, ami gyors hozzáférést nyújt a folyóiratok minden formájához. Ezenkívül eseménynaptár, útmutató a kereséshez és egy online referenszpult is segíti a használók komplex igényeinek kielégítését.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról