Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Egy férfira öt nő jut a közkönyvtárosok között - és következményei

Mark Deckers szeret játszani a könyvtári statisztikával. Miért is ne? Viszonylag friss, pontos, könnyen kezelhető, nyilvános - no és a tényalapú döntéshozatal alapja, Hollandiában. Mint írja: Egy éve írt egy cikket arról, hogy eltűntek a férfiak a könyvtárból. Most egy lépéssel tovább megy: minden 50 év alatti férfi szinte fiatal isten a könyvtárban! A múlt héten ismét átnézte a 2016-os könyvtárak statisztikáit - a személyzetre figyelve. Gyorsan kiderült: 16% férfi, 84% nő a közkönyvtárosok megoszlása Hollandiában. Ám ez nem túl meglepő még. Rosszabb a helyzet, ha a korszerkezetet is vizsgáljuk.
Igen, természetesen tudod, hogy nem vagyunk a legfiatalabbak, de ezek a kapott grafikonok attól még fájdalmasak. A közkönyvtárosok több mint 80%-a 40 évesnél idősebb, és az összes alkalmazott közel 65%-a 50 évnél idősebb. Az adatokat összegezve az ágazatnak csupán 5,6%-a ötven év alatti férfi. (Mark Deckers)
- A társadalom egészére a férfi dominancia jellemző, persze, Hollandiában kevésbé, mint idehaza. A használók nagyobb hányada is nő. A dominancia azonban ellenkező előjellel sem üdvös. Ha azonban a közkönyvtár a teljes társadalom szolgálatát vallja küldetésének (nem csak papíron), akkor alapvető kötelessége megszólítani az alulreprezentált használói közösségeket - esetünkben a fiatal férfiakat. A "Nekünk bejössz, ha a könyvtárba bejössz" attitűd azonban sok szempontból inkább elrettentő marketing-gondolkodást tükröz és ér el. Nagyban növekedhet az esély a közkönyvtári küldetés követésére, ha a fiatalabb férfiak nagyobb arányban kerülnének a könyvtár munkatársainak körébe. (Itt persze a nem és életkor helyett inkább az attitűd a kérdés.) Ilyen esetben feltehetően növekedne a technológia kihasználtsága, csökkenne az alacsony hatékonyságú munkavégzés, inkább tényekre alapulna a döntéshozatal - mely a használószám növekedését és a könyvtárak nagyobb elismertsége hozhatná magával. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról