Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Egy katolikus iskola könyvtárából kitiltottak a Harry Potter-köteteket

Egy Tennessee állambeli római katolikus iskolában levették a frissen megnyitott könyvtár polcairól JK Rowling Harry Potter-könyveit, mert egy helyi lelkész szerint a regényekben szereplő átkok és varázsigék igaziak, és ha bárki elolvassa őket, gonosz szellemeket idézhetnek meg, írja az Independent.
A Nashville-i St Edward Catholic Schoolban tanító Dan Reehill emailben azt is leírta a szülőknek, hogy amerikai ördögűzőktől, valamint a Vatikántól is kért szakvéleményt a döntésével kapcsolatban.
Ezek a könyvek a mágiát egyszerre jónak és gonosznak ábrázolják, ami nem igaz, valójában ez egy okos megtévesztés. A könyvekben szereplő átkok és varázslások valódiak, amiket ha egy ember felolvas, gonosz szellemeket idézhetnek a világra, az olvasó közelébe - írta Reehill.
A helyi egyházmegye vezetője azt nyilatkozta, hogy Reehill valójában azt csinál, amit akar, ugyanis az egyháznak nincsen hivatalos álláspontja a Rowling-könyvekről. Rebecca Hammel azt mondta a The Tennessean nevű lapnak, hogy Reehil felhatalmazást kapott az ilyen döntésekre. Hammel azt is elmondta, hogy a gyerekek nyugodtan olvashatnak Harry Pottert a szülők felügyeletével, ezt az iskola nem fogja megakadályozni.
Igazából nem cenzúrázunk, hanem csak szeretnénk abban biztosak lenni, hogy azok a tételek, amik az iskola könyvtárában szerepelnek, korban megfelelőek az osztályok számára - mondta az egyházmegye vezetője, aki hozzátette, hogy más iskoláikban még ott vannak a polcokon a regények.
A Harry Potter-sorozat hét kötete 1997 és 2007 között jelentek meg, elképesztő sikerük filmadaptációkat, előzményfilmeket is szült.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról