Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Egy közös tájékoztatópult -- és persze a virtuális

Az utóbbi 10 évben alaposan megváltozott a Michigani Egyetem könyvtárának (MLibrary) tájékoztató tevékenysége. -- A használói igényekhez (gyors hozzáférés, az online források közötti könnyebb eligazodás stb.) igazodva megszüntették a tájékoztatási tevékenység helyfüggőségét, virtuális tájékoztató pultot hoztak létre (kérdéseket már e-mailben, közvetlen üzenetben, sőt nemsokára SMS-ben is fel lehet tenni), kapcsolatot alakítottak ki a közösségi portálokkal (Facebook, Twitter, LinkedIn, Yammer, Second Life stb.). A 'Kérdezd a könyvtárost!' (Ask a Librarian) link minden weboldalukra felkerült, ebbe a virtuális hálózatba a szakreferenseket, az informatikai professzorokat és a hallgatókat egyaránt bevonják. Az e-mailben történő tájékoztatás a hét minden napján, az élő referensz vonal pedig heti 77 órában érhető el. Emellett a tájékoztató osztályt és a technikai jellegű segítséget adó csoportokat (Knowledge Navigation Center, Faculty Exploratory) egymás közelében helyezték el, egy nagy forgalmú területen, a szakreferensek irodái közelében.
A tájékoztató szolgálat fontos feladata az olvasókat a megfelelő szakreferensekhez irányítani. A Knowledge Navigation Center az új technológia elsajátításához nyújt segítséget (képszerkesztés, weboldalak létrehozása, bibliográfiai rekordok letöltése és felhasználása, médiakészítés stb.). A Faculty Exploratory tanfolyamokat szervez az oktatók számára. Mostanra ezekből az egységekből egy közös szolgáltatási pont jött létre a Harlan Hatcher Graduate Library-ban (Knowledge Commons). (ref.: Mándy G.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról