Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Egy miskolci könyvtárban lesz csak meleg

Ezen a héten már nem lehet látogatni Miskolcon II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár fiókkönyvtárait. A döntést a miskolci önkormányzat az energiatakarékosság jegyében hozta meg korábban. A fiókkönyvtárak gázfűtésűek, egy pedig távhős, tudtuk meg Varga Gábortól, az intézmény igazgatójától. Azonban a távhőszámla is a tízszeresére ugrott, úgyhogy olyan 30 százalékos spórolást jelent majd, ha csak a központi könyvtár lesz nyitva, a fiókkönyvtárakban pedig temperáló fűtés biztosítja, hogy az épületekben ne menjenek tönkre a könyvek és dokumentumok.

Az igazgatótól megtudtuk, a bezárás nem azt jelenti, hogy az olvasók nem jutnak hozzá a fűtési szezonban a könyvekhez. A központi épület a nyári nyitva tartási rend szerint üzemel egy kis változással, három nagy fiókkönyvtárban pedig (a diósgyőri Petőfi Sándor Könyvtárban, a Szentpéteri kapui József Attila Könyvtárban és a martinkertvárosi Tompa Mihály Könyvtárban) az előzetes igények leadása után minden csütörtökön 15 és 17 óra között lehetőséget biztosítanak a kért dokumentumok átvételére vagy a könyvek visszaadására. A központi épületben lesz fűtés, és minden eddigi szolgáltatás működik majd: a helyben használat, az adatbázisok és a kölcsönzés is. Igaz, egyelőre itt sincs fűtés, azt majd csak a hosszú hétvége után kapcsolják be, mert egyelőre az enyhe időjárásnak köszönhetően 18,5 fokot mérnek az épületben.

A vidékiek is költöznek. Varga Gábortól kérdeztük azt is, mi lesz a kistelepülések könyvtáraival, melyek a megyei könyvtár könyvtárellátási szolgáltató rendszerén belül működnek. Megtudtuk, összesen 331 vidéki kis könyvtárról van szó. Ezek közül 52-ben jár a két könyvtárbusz.
- Vegyes a kép, most készül a felmérés. Van, ahol átköltöztetik a település könyvtárát az iskola épületébe - mert ott van fűtés -, vagy a polgármesteri hivatalba. Van, ahol a könyvtár bezár, de a könyvtáros kiírja az elérhetőségét, és ha valaki kölcsönözni akar, akkor megy és kinyitja neki a helyiséget. Ahol nincs fűtés, ott a helyben használat szünetel, de az olvasók nem maradnak könyv nélkül sem Miskolcon, sem vidéken - hangsúlyozta Varga Gábor.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról