Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Egyre több az álhír az európai parlamenti választások közeledtével - hatalomvágy és félelem

A kampányhangulat fokozódásával nem csak a politikai pártok által közzétett direkt választási propaganda szaporodik. Az érzékeny témákban sajtómegjelenéseknek vagy magánemberektől származó posztoknak álcázva nagy tömegeket képesek elérni azok, akik arra építik stratégiájukat, hogy nem mindenkinek tűnik fel, mi az álhír és a valódi tartalom. Gyakran kifejezett cél a politikai tömbök esetében a rivális pártok, illetve ideológiájuk hiteltelenítése, sőt, célzott ügyekben lejáratás vagy személyiségek lerombolása dezinformációval. A Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni fegyveres merénylet a legfrissebb olyan téma, ami nagy tömegeket érdekel, és ami alkalmas a fenti célok elérésére. Az álhírek olyan mértékben sokasodtak meg, hogy az nem csak médiaszakértőknek tűnt fel, hanem a közösségi oldalak felhasználóinak is. Néhány nemzetközi példa:
- Fico elleni merénylet
- Donald Tusk szégyelli lengyel identitását?
- Betiltja az EU a 100 000 euró feletti készpénzes fizetést?
Az európai választások előtt nagy a tét, hogy mennyi álhír terjed, mert azok alkalmasak a választók befolyásolására. (kifejtve: Euronews)

A szovjet és az orosz rendszer négy tarthatatlan hazugsága: Korean Air Lines lelövése, csernobili katasztrófa, a Kurszk tengeralattjáró katasztrófája, moszkvai terrortámadás. A Kurszk tragédiája idején terjedt el a mondás: Ne higgy el semmit, amíg a Kreml nem tagadja! Nem véletlen, hogy kitartottak a régi gyarkolat mellett, a szovjet és az orosz állam működése ugyanis sok tekintetben hasonlít egymásra, de még a cári birodaloméra is. Mindhárom állam jellemzője a központosítás, ahol a helyi csinovnyikok az állásukat és a megélhetésüket kockáztatták/kockáztatják, ha rossz hírt továbbítottak/továbbítanak a központnak, így azok a lehetőségek szerint kozmetikázott jelentések.
Az értelmetlen tagadás másik oka, hogy a moszkvai vezetők folyamatosan úgy érzik, a külföld ünnepel, ha valami nem sikerül az országnak, s ezért amíg lehet, igyekeznek titokban tartani mindenféle kudarcot. (HVG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról