Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Egyre több van belőlük: könyvtári kertek (olvasóink szavazatára)

A könyvtári kertek sokkal többek a kültéri helyszíneknél. Vannak, akik az ökológiára, az étel előállításra vagy az esztétikára összpontosítanak. A pandémia alatt biztonságosabb programhelyszínt nyújt. Az Egyesült Államokban egyre több könyvtáros kezd a kertekben szakmailag gondolkodni. Néhány példa:

- A Jim Lucas Checotah közkönyvtár link áprilisban nyitott a helyi önkormányzat és könyvtári szervezet 4 ezer dolláros támogatásával. A könyvtárosok egészségügyi kezdeményezéseit szolgálja, például a fizikai inaktivitás, diabétesz, magas vérnyomás problémáinak enyhítésére. Minden felhasználó kap paradicsom- és eper palántákat a föld és a víz mellé. A kert köré közösség szerveződött, ahol többek között kertészeti és főzési tippeket osztanak meg egymással.
- San Francisco egyetemi könyvtára, a USF Gleeson Library link szintén saját kertet nyitott. A kezdeményezés a pandémia előtti hónapokban indult. A kert segített elviselni a pandémiás időszakot, ahol a távolság megtartásával lehetett kertészkedni. Zöldségeshez sem kellett menni, itt be lehetett szerezni a paradicsomot vagy a bazsalikomot. A karanténban lévőknek otthon is könnyen ültethető magokat küldtek. A programban részt vettek oktatók, könyvtárosok és diákok is.
- Charleston megye St. Paul's Hollywood link fiókkönyvtára régebb óta nyújt élelmezési információkat. Újabban egy tankerten dolgoznak, amely gyerekeknek, tizenéveseknek és felnőtteknek is segít tanulni. A különböző gyümölcs- és zöldségfajtákat, valamint a beporzásukat. A kertet könyvtárosok gondozzák, de bevonnak közösségi tagokat is. A termesztett növények a könyvtár "friss hűtő" kezdeményezésébe kerülnek, ahonnan ingyenesen elvihetők. A könyvtár együttműködik a helyi farmerképző iskolával is.
- Kansas közkönyvtára link a latin-amerikai közösség fejlesztését választotta fókusznak. Több kertet létrehoztak például fűszernövényeknek, helyi növényeknek. Az összes betakarított magot hozzáadják a vetőmagkönyvtárhoz, amelyből több mint 3 ezerszer vittek el magot 2019-ben. A jövőben wifit és kerti eseményeket is szeretnének itt tartani, zenével és művészettel.
- A New York-i Middle Country Public Library link működteti az 5000 négyzetméteres Nature Explorium interaktív oktatási teret. A gyerekek megismerhetik a víz körforgását, az ásást, ültetést, vagy zenélhetnek, olvashatnak. Olyan virágokat is ültetnek, ami méheket és pillangókat vonz.

Kertet bárhol létre lehet hozni, bármekkora költségvetésből. A kertészkedés a reményről és az ápolásról szól, ami a közösségek és a könyvtárak alapvető eleme is. Így a témák könnyen összekapcsolhatók, ahogy a példák is mutatják. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról