Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Élet a könyvtáros után (olvasóink szavazatára)

A könyvtárak szívesen dicsekednek azzal, hogy alkalmazkodnak a kihívásokhoz. Nos, ez nincs teljesen így, ha csak nem soroljuk az e-könyveket is a hagyományosak közé. Két trend látszik kirajzolódni: elmozdulás a
- könyvek utáni könyvtár felé
- a könyv nélküli könyvtár felé.
A (papír)könyvek nélküli könyvtár elkerülhetetlen, és olcsóbb is, mint a mai. A kontroll persze kisebb lesz az állomány felett. Jelentős lehet a megtakarítás könyvtárépületben és könyvtárosban egyaránt. Sokakban meg is fogalmazódik: a könyvtárak identitásválságban vannak, mindent akarnak mindenkinek szolgáltatni, réspiacokat keresnek, és ezekre sok adódollárt költenek. A könyvtárak a csökkenő kölcsönzés helyett számítógépekkel és különféle rendezvényekkel igyekeznek attraktívak maradni. E folyamat során a könyv nélküli könyvtár önellentmondássá válik, mert az már közösségi tér, és nem könyv-tár. A könyvtárosok ugyanakkor a könyvtár kulturális tőkéjébe kapaszkodva igyekeznek valami mást csinálni. Ha azonban eltűnik a könyv, könyvtáros helyett másvalakire lesz szükség. Ezzel egyidőben a könyvtárakkal szembeni adófizetői attitűd is hűvösebbé válhat: a rendezvényszervezés kevésbé attraktív, mint mondjuk a gyermekirodalom támogatása -- írja a szerző. A közösségi terek menedzselése más képzettséget, diplomát igényel, mondjuk: 'a közszórakoztatás mastere'. Az ALA pedig bizonyára akkreditálni fogja, hiszen ők mindent akkreditálnak. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról