Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Életed lehetősége!!! Segítünk felismerni a pénzügyi átveréseket (hamisítják a HVG-t)

Most például egy Elon Musk agyából kipattant bitcoin szoftver reklámja terjed. Mire érdemes figyelni ilyen hirdetések esetén, és miből lehet gyanús, hogy pénzügyi átveréssel találkozunk?
Mintha az elszabadult infláció miatt aggódó családosoknak találták volna ki, úgy reklámoz gyors gazdagodást ígérő kriptovaluta-befektető szoftvert egy magyar nyelvű oldal. A weblap azt a látszatot kelti, mintha a hvg.hu hírportálon megjelent cikket olvasnánk. A gyanús hirdetést már több mint 300-an osztották meg Facebookon. A hirdetés szerint Elon Musk dollármilliárdos üzletember cége, a Tesla a "világszerte tapasztalható pénzügyi válság" miatt Bitcode Prime néven bitcoinbefektető platformot indított, ?amely a családok gazdagabbá válását" ígéri. Az ajánlat szerint a program mesterséges intelligencia segítségével, a bitcoin nevű kriptovaluta árfolyam-ingadozását figyelve forgatja a befektetett pénzünket. "Ahelyett, hogy minden fillérért dolgozniuk kellene, a pénzért mi dolgozunk meg HELYETTÜK!" - közöl a hirdetés egy állítólagos idézetet Elon Musktól. A szöveg alatt pedig elégedett kommentek tucatjait olvashatjuk olyan emberektől, akik már befektettek a Bitcode Prime-mal. Ehhez a reklámszöveg alapján nekünk sem kell mást tennünk, mint megadnunk a nevünket, e-mail címünket, telefonszámunkat, befizetnünk az induláshoz szükséges minimum 75 ezer forintot, és várnunk hogy "saját, személyes fiókkezelőnk" telefonon felvegye velünk a kapcsolatot.
Figyelem! Soha ne adják meg adataikat, számlaszámukat megbízhatatlan oldalaknak, ebben az esetben sem! Valójában ugyanis semmi nem bizonyítja, hogy a Tesla valóban kriptovaluta-befektető szoftvert indított volna Bitcode Prime néven, és a hvg.hu oldalán sem jelent meg soha ilyen hirdetés. Ellenben számos jel utal arra, hogy az oldal egy olyan pénzügyi csalásba próbál meg behúzni minket, amilyenből már évek óta újabb és újabb verziók bukkannak fel az interneten.

Kétrészes cikksorozatunk első részében sorra vesszük, mik ezek a jelek, a folytatásban pedig bemutatjuk, mi történt, amikor próbaképpen regisztráltunk a jól hangzó befektetési lehetőségre.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról