Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Elhárítás, mint 'tájékoztatás'

(frissített) A hírszerzésnek két alapvető iránya van. Az aktív hírszerzés praktikusan információ megszerzése, mely történhet különböző állami szolgálatok és üzleti hírszerző szervezetek által. A másik irány a passzív hírszerzés, melynek célja az ellenérdekelt aktív hírszerzési tevékenységek megakadályozása. Ami részben azt jelenti, hogy megakadályozzuk adataink illetéktelen eltulajdonítását, másrészt olyan információt teszünk közzé, amely megtéveszti az ellenérdekelt hírszerzést: azt hiszi, hogy tényleges, hiteles információhoz jut.
Az átverés képlete nem csak hírszerző szervek között működik, hanem különféle hierarchikus szervezetek kommunikációjában is, leginkább olyan esetekben, amikor az információszolgáltatással megbízott szervezetek titokgazdaként kezdenek el működni - akár úgy is, ha közszolgálat(!) az alapfeladatuk. Praktikusan: hitelesnek minősített hamis, vagy legalábbis megtévesztő információt bocsátanak ki. Vulgo: hazudnak. (MG)

Teljesen összekuszálódtak a kormányzati koronavírus oldalon szombaton a megyei adatok, és erre egyelőre egyetlen logikus magyarázat van. Az viszont elég rosszul hangzik.
A koronavirus.gov.hu párját ritkító, legendás térképe okozta a zűrzavart. Mert ezen olyan számokat tüntettek fel, amik semmiképpen sem szerepelhetnének rajta.
Arról a maga nemében is parádés térképről van szó, ami ahelyett, hogy tájékoztatna a fertőzöttek számának a változásáról, mutatná, hogy hol terjed jobban, hol kevésbé éppen a járvány, az eddig regisztrált összes fertőzöttet mutatja. Vagyis nem az elmúlt 24 órában regisztráltakat, hanem azt, hogy tavasz óta, nyolc hónap alatt eddig összesen hány igazolt covidost találtak hivatalosan megyénként. (444)

Kapcsolódó: "Az operatív törzs egész működését ez a látszatkommunikáció jellemzi, ez a szervezet nemhogy nem tud vagy nem akar tájékoztatni, egyenesen azért hozták létre, hogy tájékoztatásnak látszó tevékenységgel kerülje ez az érdemi, fontos információk közlését." (444) link

Régebbi hírforrás(ok): Aktív és passzív ködösítés - mi mennyi? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról