Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Aktív és passzív ködösítés - mi mennyi?

A sikeres válságkezelés egyik legfontosabb kelléke a bizalom. Kormányozni viszont könnyebb, ha sikerül némi zavart fenntartani. Az elmúlt szűk tíz hónapban az utóbbi volt jellemző.
Ha valaki össze akarja vetni a köznapi tapasztalatokat a gazdasági adatokkal, csak csóválja a fejét. Látja a bezárt üzletek, éttermek, szállodák sokaságát, a magasra szökött élelmiszerárakat, emiatt némi gyanakvással fogadja a hivatalos munkanélküliségi és inflációs számokat. Pedig sem a mintavétel, sem az adatközlés módja nem változott meg, csupán a környező világ. Az viszont olyannyira, hogy manapság szinte valamennyi adathoz lábjegyzetet kell fűzni.
[Szinte lehetetlen kibogarászni példának okáért a munkanélküliség, az alkalmazottak száma, a gazdaságvédelminek nevezett programok, az inflációs mutatók, az államháztartási folyamatok stb. adatait - kifejtés a forráslinken. - MG]
A legnagyobb titok azonban a járvánnyal kapcsolatos adatokat övezi. A hivatalos honlap nettó propaganda-üzemmódra váltott, nincs rajta korrekt, visszakereshető statisztika, nem közli, hol vannak a gócpontok, melyek az igazán fertőző közegek, hol van szükség extra óvatosságra. Mintha a járványt afféle partizánosztagnak tartaná, amely ott csap le, ahol akar. Pedig a hétfőn bejelentett szigorítások, tiltások indoklásaként is elkelnének efféle adatok. Ezek hiányában az üzenet arra egyszerűsödik le, hogy nagyon nagy a baj. A konkrétumok hiányában azt sem lehet eldönteni, hogy a sportesemények valóban fertőzési gócpontként funkcionáltak-e. Ha látnánk például nagy városi arénákhoz köthető megbetegedési számokat, gyorsan kiderülne, hogy valóban végzetes, esetenként halált okozó hiba volt-e ezekben népes közönség, olykor telt ház előtt megtartani a meccseket, vagy sem. A hirtelen tiltásból az olvasható ki: igenis az volt. Ám itt még a lábjegyzetelhető adatok is hiányoznak. (HVG)

Kapcsolódó: Radó Péter - a közoktatás finanszírozási rendszere teljesen áttekinthetetlenné vált. Ma Magyarországon hat különböző párhuzamos közoktatási finanszírozási mechanizmus működik, s ezt a rendszert az sem látja át, aki működteti. Ilyen körülmények között természetesen a hatékonyság minimumát biztosítani hivatott kormányzásról szó sincs. (Portfolio)

Régebbi hírforrás(ok): Tájékoztatásminőség - információ vagy dezinformáció? link Jövedelmező a koronavírus-dezinformálás - a közszolgálati intézmények indirekt asszisztálnak hozzá? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról