Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tájékoztatásminőség - információ vagy dezinformáció?

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint jogsértő, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elvárásaihoz képest is szükségtelenül részletes a magyar kormány koronavírusban elhunytak adatainak közlése. Sem a környező országok, sem pedig a nemzetközi szervezet globális adatokat összesítő tájékoztató oldalán nem találunk a magyar gyakorlathoz hasonlót, ezért is furcsa, hogy mind a TASZ figyelmeztetése, mind pedig a nemzetközi minták hiánya ellenére sem szüntették be.
Az alábbiakban bemutatjuk, miért is problémás a jelenlegi közlésmód, és javaslatot is teszünk, illetve ezt néhány tájékoztató grafikával illusztráljuk, amelyeket a környező országok tájékoztató oldalai, a TASZ javaslatai és a WHO sztenderdjei alapján készítettünk.
Bár Magyarországon véget ért a veszélyhelyzet, és az operatív törzs is beszüntette napi sajtótájékoztatóit, a járvány világszerte továbbra is tombol. Hazánkban június 19-én, két hónap után először nem volt újabb halálos áldozata a koronavírusnak, de a WHO és a járványügyi szakértők szerint is számíthatunk egy második hullámra ősszel vagy a jövő év elején.
A magyar kormány koronavírussal kapcsolatos kommunikációja több súlyos kérdést vet fel. Például az a mai napig nem tiszta, miért nem közlik a döntések mögött álló kutatásokat, modelleket, amelyek alapján a lakosság képet kaphatna a járványhelyzet jellemzőiről és az amiatt bevezetett intézkedések indokairól.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról