Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Elidegenedünk... de mitől is?!

A magyar könyvtárosok közössége - a témában elérhető tájékoztató jellegű adatok link alapján - letargikus közösségnek tűnik. Ami azt is jelenti, hogy ilyen feltételekkel nehéz perspektivikus, minőségi könyvtári szolgáltatást nyújtani. A helyzet egyik eleme az elidegenedés, mely fogalmat annak kitalálója, azaz Karl Marx felől közelítjük most, egy most megjelent kötet - Marcello Musto: Egy "másik" Marx - kapcsán. (MG)

Marx olvasatában az elidegenedés az ember életének négy területén jelenik meg:
1. önmagától, mert az árutermelés tőkés rendszerének személytelensége megfosztja az egyént kreativitásától. Így a termelés egyetlen fogaskerekévé minősítve le a munkavállalót
2. a munkájától, hiszen munkája nem a kreativitást, az alkotást, hanem az érték- és profitteremtést szolgálja valaki más(ok) számára
3. a természettől, hiszen az pusztán nyersanyagként, felhasználható erőforrásként jelenik meg
4. másoktól, hiszen társai a legtöbb érintkezése során egymás vetélytársaiként értelmeződnek - ezzel megnehezítve, ha nem ellehetetlenítve az együttműködést.
Mindez nem jelenti, hogy egy munkavállaló ne lehetne jóban a főnökével, vagy ne szerethetné könyvtári munkáját. A látlelet sokkal inkább rendszerszintű következtetés, amely a tőkés termelési módú társadalomban erősödik fel. Annak is például a mai, nemzetközileg az 1970-es évektől erősödő, neoliberális gazdaságpolitika következményeként.

Régebbi hírforrás(ok): Milyen állapotban látják magukat és a szakmát a magyar könyvtárosok? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról