Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Elkötelezettebbek a fenntarthatójuk iránt az adományokat gyűjtő könyvtárak

A fundraising (bevételszerzés)fogalmát gyakran a szponzorálással azonosítják. A szponzorálás azonban a cégek és nonprofit szervezetek kölcsönösségen alapuló kapcsolata, amelynek során a "valamit valamiért" kereskedelmi elv érvényesül: a nonprofit szervezet támogatásáért cserébe a szponzor népszerűsítése az "ár". Fundraisingről akkor beszélünk, ha egy szervezet a külső környezetétől adományozás, ajándékozás formájában kap támogatást.
Külföldön, elsősorban az Egyesült Államokban a fundraising bevett gyakorlat, a köz- és felsőoktatási könyvtárak kötelező támogatási formája. Európában és Szlovákiában a nyilvános könyvtárakat költségvetési forrásokból finanszírozzák. A 2008-as gazdasági válság óta a kulturális intézmények a csökkenő támogatásokhoz alkalmazkodtak; az elmúlt években a pénzügyi függetlenség és a kulturális önállóság kulcskérdéssé vált. A célzott adománygyűjtés módszerének alkalmazásáról Szlovákiában eddig nem álltak rendelkezésre adatok, ezért 2019 februárjában kérdőíves felmérést végeztek a jelenség feltérképezésére.
A fundraisinget alkalmazó könyvtárak elkötelezettebbek voltak a fenntartható szervezet mellett. Az adománygyűjtéssel élő könyvtárak többsége az ezredforduló után, 6-15 éve kezdte a tevékenységet, néhánynak volt csak hosszabb távú tapasztalata. A támogatások összege 120 és 55 000 euró között mozgott. Országos szinten összesen 606 064 eurót gyűjtöttek a könyvtárak, így az egy intézményre jutó átlagos támogatás 12 894 euró volt. A kapott összegeket a könyvtárak többnyire szolgáltatásfejlesztésre, a gyűjteményre, restaurálásra, bútorok vagy új eszközök vásárlására fordították. Az adománygyűjtésbe kezdő könyvtárak többségében (63%) a fundraisinggel egy személy, főként a könyvtárvezető foglalkozott. A leggyakoribb adományozók között az alapítványok, kisebb részben a cégek és magánszemélyek szerepeltek. Az alkalmazott módszereket tekintve a személyes megkeresés volt az uralkodó, de a telefonos és az online kapcsolatfelvétel is előfordult. Az adományozásért a könyvtárak közel fele nem nyújtott semmilyen ellenszolgáltatást, mert ez a tevékenység nem a "valamit valamiért", hanem a hála elvére épül.
A sikeresebb adománygyűjtést segíti a Szlovák fundraising központ, képzések és találkozók szervezésével. A fenntartható könyvtárak jövőbeli tevékenységéhez a fundraising egyre nagyobb mértékben járulhat hozzá, hiszen működésük a társadalom számára megtérülő befektetésnek számít. (Fundraising a szlovák könyvtárakban;ref.: Prókai M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról