Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Előfordul, hogy a könyvtáros az olvasószolgálatban megsérti az etikai normákat (oktatójáték)

... azaz véleményét hangoztatja, tanácsokat ad vagy nem ad stb., a publikációkban gyakran fellelhető a plágium.
Az orosz helyzetet feltáró cikk szerint a kompetencia alapú megközelítésből kiindulva a figyelmet - mások mellett - a könyvtárosok etikai kompetenciáinak kialakítására kell fordítani. A Kelet-szibériai Állami Kulturális Intézetben hasznos tapasztalatokat szereztek ezen a téren. A könyvtárosok viselkedésében a különböző etikai normák és szabályok közötti kapcsolatok megértéséhez a derékszögű koordináta rendszert célszerű használni, amelynek x és y tengelyén egy-egy etikai elv betartása/be nem tartása szerepel. A hallgatók konkrét példákkal illusztrálják az egyes négyszögekben a könyvtáros viselkedését, ami az önkontroll fejlesztését segíti. Másik módszer: a levelező tagozatok hallgatói a gyakorlati foglalkozásokon esettanulmányokat dolgoznak ki, a 3-5 oldalas dolgozatokban etikai jellegű ellentmondásokat tartalmazó, problémás, szakmailag orientált, pragmatikus eseteket vizsgálnak; a megoldást az etikai kódex alapján kell megtalálniuk. Hatékony eszköz a hallgatók bevonása a jogalkotásba, azaz különböző típusú könyvtárak számára az olvasók viselkedési kódexének kidolgozására irányuló projektekbe. Az etikai normák tipikus szakmai szituációkban való alkalmazását segíti az Etikett játék: indulásakor a vezető ismerteti az etikett történeti alapjait, szerepét a társadalom működésében és fajtáit ((királyi) udvari, diplomáciai, katonai, vallási, mindennapi). (A könyvtári kommunikáció etikája; ref.: Viszocsekné P. É.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról