Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Eltávolította a Fortepan az MTV által kifogásolt képeket

Összesen harminc képet távolítottak el az MTVA felszólítására a szabad felhasználású, közösségi fotóarchívumból. Előzmény: az MTVA több tucat fotót akart töröltetni a Fortepan közösségi fotóarchívumából, ellenkező esetben pert helyeztek kilátásba. Az érintett képek esetében a szerzői jogra hivatkoztak.

Tamási Miklóssal a Válasz Online készített interjút link a témában; ebből kiderül, hogy letörölték azokat a fényképeket, amelyekre az MTVA igényt tartott.
"Levettük a képeket. Úgy voltam vele, hogy zárjuk le az ügyet", - mondta Tamási, aki azt is hozzátette: nem nagy a veszteség, legalábbis ami a számokat illeti. Az archívum száznyolcvanezer fotóból áll, ebből harminc képet távolítottak el az MTVA felszólítására.
"Olyan hatalmas nyereség számukra sem lehet, hiszen az MTI-archívum sokkal nagyobb a miénknél, tizenhárommillió fényképfelvételt tartalmaz. De a sztori elsősorban nem erről a harminc fényképről szól" - jegyezte meg.
A szerkesztőségen belül úgy döntöttek, hogy a pereskedésnek nem lenne értelme, mert az MTVA levelében felsorolt harminc kép esetében valószínűleg veszítettek volna egy per során. Egy fénykép esetén (amit egy magánadományozótól kaptak) nem látták jogilag megalapozottnak a követelést.

Tamási arra is kitért, hogy az MTVA archívumában, a Nemzeti Fotótárban a digitalizált képek szintén kereshetők, de vízjelezve vannak, és egy fénykép egyszeri közléséért tizenötezer forintot kérnek, kivéve a magáncélú felhasználást, a Fortepan ezzel szemben semmilyen anyagi haszonra nem tesz szert a képek közléséből.

"Az egyetlen célunk, hogy a 20. századi magyar múlt vizuális dokumentumait megőrizzük, és digitálisan hozzáférhetővé tegyük mindenki számára", mondta.
"Azt gondoljuk, hogy ez közfeladat, amit egyébként közgyűjtemények, múzeumok végezhetnének el, de akár az MTVA is segíthetné. Az intézmény az egész története során közpénzből működött."

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról