Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Eltérő publikációs stratégiák - hogyan segítheti a kutatókat a szakkönyvtár?

Máshogyan publikálnak a hazai kutatók az egyes kutatási területeken. A minták megismerésével a szakkönyvtárosok hatékonyabban támogathatják a kutatói karriereket. A két nagy csoport:
- STEM&L (science, technology, engineering, mathematics, and life sciences - természettudományok, technológia, mérnöki ismeretek, matematika és élettudományok)
- HASS (humanities, arts, and social sciences - bölcsészet-, művészet- és társadalomtudományok)
Néhány különbség: A STEM&L egyetemi tanári címig vezető kutatási-publikációs portfolió mintázata a következőképpen jellemezhető: elsődleges prioritás a nemzetközi láthatóságot biztosító, indexált nemzetközi listák lapjaiban idegen nyelven megjelenő, jellemzően többszerzős folyóiratközlemény. Külön MTA-folyóiratlista nincs, a nemzetközi platformok minősítéseit használják. A tudományos könyvek - amelyek jellemzően ugyancsak többszerzősek és idegen nyelvűek - kisebb jelentőségűek a tudományos összteljesítmény megítélésében.
- A HASS kutatási-publikációs portfolió mintázata ettől eltér: a folyóirat-közlemények mellett magas a prioritása a tudományos könyvek, könyvrészek írásának is. Inkább az egyedüli vagy kevés szerzőség jellemző, bár érzékelhető az elmozdulás a többszerzős irányba. Nő a nemzetközi láthatóság és az idegen nyelvű publikálás követelménye, de ma még ezzel azonos súlyú az anyanyelvi közlés is - ennek mind a tradíciók, mind a kutatott témák jellege szolgál alapul. A nemzetközi közlés értékeléséhez itt az MTA bizottsági listák adnak alapot, ám ezek csak részben képezik le az SJR-listákat, és az MTA által rangsorolt folyóiratokban való publikálás kisebb erőforrásokkal teljesíthető, de láthatóságuk is mérsékeltebb.
Ha a magyar tudományosság HASS-szegmensét - az MTA-t, egyetemeinket, azok képzési és doktori programjait - nemzetközi szinten pozícionálni szeretnénk, úgy alapvetően változtatni kell az e tudományterületeken kialakult habitusokon.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról