Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Emberi kontroll kell a mesterséges intelligencia döntései felett

Miért fontos zoknit enni meditáció után? A természetes válasz a kérdésre az, hogy ez bizony butaság. A mesterséges intelligencia (MI) viszont annyiban (is) különbözik a természetestől, hogy nem vonja kétségbe a körmönfont kutatók által föltett kérdést, hanem megválaszolja. Egyebek mellett azzal, hogy a zoknievés révén az agy könnyebben kizökken a megváltozott tudatállapotból.
Bár a kutatókat nem ritkán elvarázsolja az Eliza-hatás - már egy rövid "találkozás" után is mennyire erős illúziót váltott ki a gép az emberekben. Két példa:
1. A józan ész hiányára a legjobb példákat az MI egy népszerű és szépen fejlődő alkalmazási területe, az önvezető (illetve manapság inkább csak annak vélt) autó adja. A legutóbbi, hogy áprilisban egy Tesla - miközben gazdája nélkül igyekezett parkolóhelyet keresni - egy repülőtéren belerohant egy kisrepülőgépbe. Feltehetőleg (hiszen igazából nem látni bele az indítékaiba) azért, mert akárhány helyzetre készítették is fel, nem szerepelt a példatárában az a - közúti közlekedésben kétségkívül ritka - fejlemény, hogy repülőgép bukkan fel előtte. Erre mondják a szakértők, hogy ha ember vezet egy autót, akkor a józan esze elég ahhoz, hogy ismeretlen akadály előtt is megálljon.
2. Az sem "normális", hogy az Alexa digitális asszisztens tavaly decemberben életveszélyes időtöltést ("kihívást") ajánlott egy tízéves gyereknek: érintsen fémérmét egy félig behelyezett villásdugó érintkezőihez. A BBC akkor úgy idézte az anyát: a kislánynak több esze volt, semhogy megtegye, amit a gép ajánl.
Ugyanis:
- a gép el sem gondolkodik azon, van-e egyáltalán értelme a kérdésnek.
- az MI logikája nem követhető, reakciói nem kiszámíthatóak.
Tehát: ha az autó egyszer szépen elnavigál, egyszer pedig repülőnek ütközik, ha a gépi pszichiáter egyszer friss levegőre, egyszer a halálba küldi a gyanútlan kérdezőt, akkor milyen alapon bízhat meg benne az ember?

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról