Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Értéket adó adatbázisok -- ha sikerül 'lebontani' őket

Vegyük azokat az adatokat, melyek előállítását már egyszer megfizettük -- a kormányzatnak fizetett adók által -- melyek online elérhetők és a programozók hozzáférnek. Néhány hónap múlva -- csiribí-csiribá -- magánvállalkozások beveszik a forrást, az adatok megjelennek weboldalakon és okostelefonok alkalmazásaiban, úgy, hogy az már használható és kényelmes a fogyasztók számára. Talán nem véletlen, hogy az ötletek a Szilícium-völgyben állnak elő legnagyobb számban. A buszok például GPS-sel vannak ellátva. Valakinek eszébe jutott, hogy miért ne lehetne ezen adatokat 'real time' közvetíteni.
[Hazai példa vonatokra: link A Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Szervezet előrejelzési adatai megjelennek a Weather Channel időjárási tévécsatorna híreiben -- immáron bárki számára fogyasztható tálalásban.
Ellenállás persze van: a kormányzat szeretné, ha a légitársaságok ajánlatai szabványosan, egy felületen lennének elérhetők. Ami azonban -- a hatékony árösszehasonlítás miatt -- veszteséget jelent a kényelmesnél jóval összetettebb ajánlatokat adó légitársaságok számára. (ref.: MG, via MIBE Hírlevél)
-- A MIBE link június 16-ára tervezett 11. konferenciája e témakört igyekszik körüljárni.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról