Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


És igen; az alvás is olvasói igény az iskolai könyvtárban - az AKG tapasztalata

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium könyvtára link 2019 nyarán új helyre, a harmadik emeletről a földszintre költözött.
A költözés előtt készítettünk egy kérdőíves felmérést a diákjaink körében: Mire használják a könyvtárat egy "digitális iskola" diákjai és tanulói, ahol a tankönyvek is nagyrészt elektronikusak? A 630 tanuló kicsit több mint fele válaszolt kérdéseinkre.
A "Mit csinálsz leggyakrabban a könyvtárban?" kérdésre diákjaink alacsony arányban (8%) válaszolták azt, hogy pihennek vagy alszanak. Azonban a tapasztalatunk az, hogy az olvasóink igénylik és szükségük van erre a lehetőségre is.
Van olyan tanulónk, aki késő estig tanul, de fáradékony. Reggel vagy délelőtt, ha van szabad órája, bejön és itt pihen. Kollégáink között is van, akinek délben szüksége van a 20 perces pihenőidőre, ezt a polcok között elnyúlva tölti. Más a rattan fotelbe ülve, fülében zenét (vagy más hanganyagot?) hallgatva pihen. A kék, "bálna" alakú fotelünk is kedvelt pihenőhely. A lépcsőfordulót inkább többen, csoportmunkában használják. Azonban ennek is kuckós jellege van, ott is a párnákat egymásra rakosgatják és azokon ülve dolgoznak. A könyvtár egészében padlószőnyeg van és sokféle párnát és plédeket is kínálunk, amit előszeretettel használnak is olvasóink.
A kérdőívben adott válaszokban is kiemelkedett a könyvtárral kapcsolatban a nyugalom, csend, elvonulás szavak. A zajosabb projektmunkák, makerspace biztosítása mellett fontos, hogy észrevegyük és figyeljünk az elvonulást, pihenést, alvást igénylő olvasóinkra is. (Németh Szilvia, könyvtárostanár, AKG)
A link oldalon látható fotókat Treszkai Anett építész készítette.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról