Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Eszkalálódik az USA-ban az egyes használók által problémásnak ítélt könyvek ügye (olvasóink szavazatára)

Januárban kitiltották Art Spiegelman Holokauszt-témájú, Pulitzer-díjas Maus képregényét egy iskolai könyvtárból Tennessee-ben. Az eset nagy vihart kavart, melyet további könyvtári intézkedések követtek. Például máshol a megosztó könyvekről, vagy az okkultista tartalmakról szól a vita. Megváltoztatják a könyvtárosok és vezetők arányát a problémás ügyeket a tartalmakat átvizsgáló bizottságban. Indianában pedig egyenesen börtönbe küldenék azt a könyvtárost, aki nem megfelelő dokumentumokat is kiad.
Régebben is voltak problémás ügyek, de a témakörök és a kihívások kezelésének módszerei változtak. Elég specifikus témákra irányulnak a kérdések, pl. LMBTQ / színesbőrű szerzőkre és szereplőkre. Talán azért, mert a gyerek- és ifjúsági könyvek sokszínűbbek lettek. Több ilyen tartalom jelenik meg. A gyerekek pedig már más történelmi háttérrel nőttek fel.

De Kentucky egyik IT professzora, Shannon Oltmann szerint a kitiltás nem megoldás. "Azt üzeni, hogy ha valami kényelmetlen vagy nehéz, akkor be kell zárni és elszaladni."
A jelentett esetek száma vélhetően nem teljeskörű. Lehet, hogy a könyvtárosok már meg sem veszik ezeket a vitatott könyveket. Lehet, hogy csendben selejtezik le a könyveket vagy teszik félre. Iowaban jelenteni kellene minden esetet, de valószínűleg ezt sem teszik meg.
Az EveryLibrary alapítója szerint meg kell különböztetni a társadalmi párbeszédből érkező tiltási nyomásokat, és a könyvtár saját szabályzatához való alkalmazkodást. Előbbivel az a probléma, hogy a hagyományos könyvtári ellenőrző feladatokat ellehetetleníti. A közösségi médiában gyorsan szerveződnek csoportok bármely könyv betiltása ellen. Elvárják, hogy a könyvtár szinte azonnal cselekedjen. Nem akarják megvárni a szakértői véleményeket. A könyvek nem megfelelő betiltása viszont a szólásszabadságot veszélyezteti.

A könyvtáraknak érdemes bevonni a problémák megvitatásába a könyvtári szervezeteket és a helyi médiát. A vezetőségnek érdemes nyílt megbeszéléseket is szervezni a problémás tartalmakról. A könyvtáraknak pedig össze kell tartani, és megerősíteni egymás szakmai véleményét. (ref.: Habók Lilla)

Régebbi hírforrás(ok): Sikeresen harcolt a cenzúra ellen az iskolai könyvtáros link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról