Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Eszközök az országos és a szakmai nyilvánosság korlátozására - a hírfogyasztó manipulálása

Az újságíró szakma művelői betonfalakba ütköznek, amikor a munkájukat végzik: tájékoztatni szeretnének, rámutatni összefüggésekre vagy az olvasókban felmerülő kérdésekre válaszokat keresni - nyomatékosítja egy friss kutatás is. A Társaság a Szabadságjogokért a szerkesztőségek tapasztalatainak összegzése után tipizálta a szakmai munkát akadályozó, részben korábbról is ismert, de az Orbán-kormány által "tökélyre fejlesztett" megoldásokat. Eszerint a sajtó munkatársait leginkább a közhatalmi szervek általi ignorálás, a források megfélemlítése, illetve az újságírók és a médiumok hiteltelenítése gátolta a munkájuk végzésében. A járvány idején pedig olyan új típusú akadályok is megjelentek, mint például a "sajtó nélküli sajtótájékoztatók" műfaja, ahol csak elvben lehet kérdezni: a tájékoztatni hivatott szervezet - például az operatív törzs - kedvére mazsolázgat a szerkesztőségi megkeresések között. Ha valamire esetleg válaszol, azt is sokszor a lényeget megkerülve teszi, az interaktivitás hiánya miatt esélyt sem adva a visszakérdezésre.

Bár az újságírói munka akadályozásának látszólag konkrét szerkesztőségek az áldozatai, a hatalmi helyzetben lévők valójában nem őket büntetik, hanem az információktól elzárt, megfosztott médiafogyasztókat - mutat rá a TASZ.
A független sajtó ignorálása, az újságírók "levegőnek nézése" érhető tetten abban is, hogy szinte már az a természetes, a megszokott, hogy az állami szervek, minisztériumok, kormányhivatalok nem reagálnak a sajtómegkeresésekre, vagy csak rendkívül lassan, sürgetésre, és a válaszban kikerülve a konkrétumokat. Mindez például az olyan, a kormány által központosított területeken, mint az egészségügy vagy az oktatás, szinte teljesen lehetetlenné teszi a hiteles tájékoztatást. A "terepen dolgozók", például a kórház- és iskolaigazgatók pedig azért nem nyilatkoznak, mert tudják, hogy a felettes szerveik - például a tankerületek - valószínűleg úgysem járulnának hozzá. Sokan éreztetik viszont, hogy lenne ugyan mondanivalójuk, de nem beszélhetnek.

Régebbi hírforrás(ok): Hogyan változott a magyar könyvtárak munkavállalói létszáma 2020. nov. és dec. között? - Kutakodástörténet link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról