Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Európa-szerte csökken az e-könyvek adója - nálunk még válasz sincsen

Az Európai Unió tavaly októberi döntése nyomán 18 országban drasztikusan csökkentették az e-könyvek áfakulcsát, ám Magyarországon továbbra is 27 százalékos adó terheli az elektronikus kiadványokat, miközben a nyomtatott könyvek áfatartalma csupán 5 százalék. A Pénzügyminisztérium hallgat az ügyben, a szakmai szervezetek javaslatait lesöpri az asztalról a kormány.
Noha az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyi Tanácsa már több mint egy éve döntést hozott arról, hogy az e-könyvekre is járhat áfakedvezmény, a magyar kormány továbbra is 27 százalékos adóteherrel sújtja az elektronikus kiadványokat, miközben a hagyományos könyvek áfája 5 százalék.
Ez más összetevőkkel - például az e-könyvekre megszabott, gyakran magasabb szerzői jogdíjjal - együtt már olyan mértékben megdrágíthat egy elektronikus kiadványt, hogy az adott művet jobban megéri nyomtatott formában megvenni, hiába nagyobb sokkal a annak környezetterhelése.
Legutóbb a lengyel kormány döntött az áfakulcs mérséklése mellett, november elsején lépett hatályba az a módosítás, amely értelmében 23 százalékról 5 százalékra csökkent a e-könyvek adóterhe. Lengyelországgal együtt körülbelül húsz európai országban már mérsékelték vagy hamarosan mérsékelni fogják az e-könyveket terhelő adót.
Értesüléseink szerint Magyarországon ennek ellenére nincs napirenden, hogy a kormány mérsékelje az e-könyveket sújtó 27 százalékos áfaterhet. Kérdéseinkkel még szeptember végén megkerestük a Pénzügyminisztériumot. Bár a tárca sajtóosztályának munkatársai azóta több alkalommal telefonon megígérték, hogy válaszolnak kérdéseinkre, ez cikkünk megjelenéséig, hiába telt el több mint egy hónap, nem történt még.

Régebbi hírforrás(ok): Az e-könyvek áfája is 5%-os lesz link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról